Tarla Bitkileri 1 Deneme Sınavı Sorusu #1063544

Her bitkinin ekilişinden hasat edilmesine kadar geçen süre içerisinde ihtiyaç duyduğu değişik bakım işleri vardır. Aşağıdakilerden hangisi bakım işlemleri arasında yer almaz?


Çıkışın Sağlanması

Zararlılarla Savaş

Zamanında Gübreleme

Ekimin serpme şeklinde yapılması

Yabancı Ot Savaşı


Yanıt Açıklaması:

Her bitkinin ekilişinden hasat edilmesine kadar geçen süre içerisinde ihtiyaç duyduğu değişik bakım işleri vardır. Bitki gruplarına göre farklılık gösterebilen bu bakım işlemleri aşağıdaki gibi özetlenebilir.

Çıkışın Sağlanması

Kil oranı yüksek olan topraklarda ekimden sonraki yağışların etkisiyle oluşan kaymak tabakası çıkışı engelleyebilir. Eğer tahıllar sıraya ekilmişse bu kaymak tabakasını kırıp bitkiler toprak yüzeyine çıkabilir.

Çapa Bitkilerinde Çapalama ve Seyreltme

Özellikle yazlık ekilen çapa bitkilerinde yüksek verim için birim alanda (m2 de veya dekarda) bulunması gereken bitki sıklığının sağlanması gerekir. Çapalama ile fazla bitkiler yok edilirken yani seyreltme yapılırken, öte yandan tarlada görülen yabancı otlar da yok edilerek bitkilerin boğazı doldurulur.

Serin İklim Tahıllarında Kışa Girişte Sapa Kalkmanın Önlenmesi

Vernalizasyon istek süresi az olan kışlık tahıllar (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale) baz yıllar kısa süreli soğuklardan aldanır ve sapa kalkmaya yönelir. Soğuk dönemden sonraki iyi havalarda sapa kalkan bitki, havaların soğumasıyla birlikte zarar görür. İşte bu zararın en aza indirilmesi için sapa kalkmanın önlenmesi gerekir. Bu gibi durumlarda ya merdane geçirilir ya da koyun otlatılarak ilk gelişen sapların zarar görmesi, yok edilmesi sağlanır. Ana sap yok olan bitki yeniden kardeş oluşturacak ve normale yakın bir verime ulaşacaktır.

Zamanında Gübreleme

Bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin, bitkinin ihtiyaç gösterdiği dönemlerde uygun şekilde ve miktarda bitkiye verilerek verim ve kalitenin olumlu yönde gelişmesi sağlanır.

Yabancı Ot Savaşı

Yabancı otlar, besin maddeleri ve suyu kültür bitkilerinin zararına kullandıklarından bunlarla farklı yollarla (çapalama, yabancı ot öldürücü kimyasallar) mücadele edilmelidir.

Sulama

Sulamaya ihtiyaç gösteren bitkilerde, bitkinin ihtiyaç duyduğu suyun değişik gelişme devrelerinde bitkiye ulaştırılmasıyla ancak uygun bir verim elde edilebilir.

Zararlılarla Savaş

Kültür bitkilerine zarar veren zararlıların yoğunluk durumu dikkate alınarak, ilaçla mücadele yoluna gidilir. Burada üzerinde önemle durulması gereken konu doğal dengeyi bozmamak, yani zararlı ilaçlama yoğunluğuna ulaşmamışsa ilaçlamalardan kaçınmaktır.

Hastalıklarla Savaş

Hastalıklarla savaş, tohum ilaçlamasıyla başlar ve gerekli olduğu devrelerde ilaçlama yapılarak hastalık etkisi azaltılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum