Tarla Bitkileri 1 Deneme Sınavı Sorusu #1068406

Aşağıdakilerden hangisi tohumluk yetiştiriciliği yapanların tohumun ekiminden satışlarına kadar olan her aşamada çok dikkatli olmaları gereken noktalardan biri değildir ?


Tohumluk üretilecek tarla çok iyi hazırlanmalıdır.

Bitki cinsine göre gereken koruma ve izolasyon mesafesine dikkat edilmelidir.

Ekim makinalarının temiz olması sağlanmalıdır. 

Hasattan sonra negatif seleksiyon yapılmalıdır. 

Gübreleme ve yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. 


Yanıt Açıklaması:
  1. Tohumluk üretilecek tarla çok iyi hazırlanmalıdır. Tarla hazırlığı yetiştiricilik etkinliklerinde en önemli konulardan birisi olmakla beraber, tohumculukta çok daha büyük bir öneme haizdir. Tohumluk yetiştiriciliğinde değişik koşullar nedeniyle (ekonomik ve ekolojik vb.) tarla hazırlığının hiçbir aşamasından kaçınmak söz konusu olamaz. Çok değerli bir materyal olan tohumluğun tarlaya ekilen, dikilen ya da şaşırtılan her parçasının canlı olarak yüzeye çıkabilmesi ve yetiştirilebilmesi için bu çok önemlidir.
  2. Bitki cinsine göre gereken koruma ve izolasyon (soyutlama) mesafesine dikkat edilmelidir. Materyalin tarlaya ekiminden önce kanunlar ve ilgili yönetmeliklerle belirlenmiş olan izolasyon mesafesinin sağlanması hem yetiştiriciliğin doğru yapılabilmesi hem de yapılan tarla denetimleri için çok önemli bir ön koşuldur. Tohumculuğu yapılacak her bitki için bu mesafeler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenir ve ilan edilir. Tohumculuk etkinliklerinde bu ilan edilen izolasyon mesafelerinin asgari şartlar olarak algılanması doğru bir yaklaşımdır. Bu mesafe örneğin, kendine döllenen buğday için mekanik karışımı önleyecek en az 2 m kadar olabileceği gibi, yabancı döllenen hibrit ayçiçeğinde arıların bir çeşitten diğerine toz taşımada aktif olarak rol alamayacağı 2000-3000 m kadar çıkabilmektedir.
  3. Bir önceki çeşit, tür vb. ne olduğuna dikkat edilmelidir. İzolasyon mesafesinde olduğu gibi farklı türler için ön bitki şartları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenir ve ilan edilir. Örneğin, yonca tohumculuğunda döl kademelerine göre değişmek üzere ekim yapılacak tarlaya 1-4 yıl yonca ekilmemiş olması şartı söz konusudur. Domates tohumculuğunda ise tarlaya 3 yıl süre ile domates, biber ve patlıcan ekilmemiş olması ön bitki şartı olarak verilmiştir.
  4. Ekim makinalarının temiz olması sağlanmalıdır. Bunun için tohum mibzere konulmadan önce, makinanın çok iyi temizlenmesine dikkat edilmeli, eğer kurum aynı türe ait birkaç çeşidin tohumluk yetiştiriciliğini yapıyorsa , her çeşidin ekimi sonrasında makinaların yeni baştan temizlenmesi ve bu çeşidin ekim normuna göre ayarlanması büyük önem taşımaktadır.
  5. Gübreleme ve yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Başta ekonomik sebepler olmak üzere her ne sebeple olursa olsun tohumculuk etkinliklerinde türün en iyi şekilde yetiştirilmesini sağlayacak gübreler ile ot mücadelesinin kesinlikle aksatılmaması gerekmektedir.
  6. Hasattan önce negatif seleksiyon yapılmalıdır. Türün kendine özgü özellikleri tam olarak tarla koşullarında ortaya çıktığında tip dışı bitkilerin uzaklaştırılması gerekir. Ayrıca özellikle hibrit tohum yetiştiriciliğinde, örneğin mısırda ana bitkilerde bulunan tepe püsküllerinin de (erkek organ) uzaklaştırılması ve toz vermelerinin engellenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca daha önce belirtildiği gibi özellikle yabancı döllenen türlerde böceklerin etkinliği yeterli değilse, arı- lar vb. alana getirililerek tamamlayıcı tozlamanın da yapılması gerekir. 

        Doğru cevap D şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum