Tarla Bitkileri 1 Deneme Sınavı Sorusu #971306

Kurak bölgelere uygulanan, gölge tavı olmayan ve anız bozma olmayan nadas türü hangisidir?


Güz nadası

Yarım nadas

Tam nadas

Kara nadas

Anızlı nadas


Yanıt Açıklaması:

Nadas, toprağın işlenerek belli bir süre boş bırakılmasıdır. Nadas yapılma zamanına ve yapılma şekline göre çeşitlere ayrılabilir. Örneğin; güz nadası, yarım nadas, bostan nadası, kara nadas, anızlı nadas ve tam nadas.

Güz Nadası: Anız bozma ile başlar. Ekim ayı başına kadar devam eder. Bu nadas sistemi kuru ziraat sisteminde uygulanmaz.

Yarım Nadas: Anız bozma kışa girerken yapılır, ilkbaharda ekim yapılır.

Tam Nadas: Tarlanın bir yıldan fazla bir süre içinde işlenerek boş bırakılmasıdır. Anız bozma ile başlar. Sonbaharda derin (25 - 30 cm) ve ilkbaharda ise daha az derinlikte (12-15 cm) sürülür.

Kara Nadas: Nadas işlemesi Mart ortası ile Nisan başlarında başlar, Ekim ayına kadar devam eder. Kurak bölgelerde uygulanır. Bu bölgelerde hasattan sonra gölge tavı yoktur. Bundan dolayı anız bozma da yapılmaz. Sonbahar işlemesi zararlı olmamakla beraber faydalı da değildir. İlk işleme ilkbaharda tarla 2/3 otlandıktan sonra pullukla yapılır. Daha sonra tarla otlandıkça ikileme ve üçleme ise yüzeysel toprak işleme aletleri ile yapılır.

Anızlı Nadas: Anızlı nadasta toprak işleme yüzeysel toprak işleme aletleri ile alttan yapılır. Toprak üstündeki anız kalıntıları olduğu gibi bırakılır. Kuru ziraat sisteminde ilk işleme kıştan sonra tarlaya ilk girilebildiği zaman (Orta Anadolu’da Mart sonu- Nisan başı) yapılır. Bundan sonra tarla otlandıkça ikileme, üçleme aynı aletlerle yapılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum