Tarla Bitkileri 2 Deneme Sınavı Sorusu #1264216

Çiçeklenmenin sona ermek üzere olduğu, kaliteli lif elde etmek için hasat edildiği ve lif randımanı ve veriminin düşük olduğu devre aşağıdakilerden hangisidir?


Yeşil olum devresi

Yeşil sarı olum devresi

Sarı olum devresi

O¨lü olum devresi

Kahverengi olum evresi


Yanıt Açıklaması:

Lif ketenlerinde dört olgunluk devresi vardır.

  • Yeşil olum devresi; bu devrede bitkiler henüz yeşildir. C¸içeklenme sonaermek üzeredir. Kaliteli lif elde etmek için bu devrede hasat edilir. Fakat lifrandımanı ve verimi düşüktür.

  • Yeşil sarı olum; bu devrede bitki saplarında aşağıdan yukarı doğru birsararma başlar. Alt yapraklar dökülmüştür. Sarı bir renk almaya başlamış kapsüller içinde tohumlar meydana gelmiştir. Tohumlar çimlenme yeteneğini kazanmış fakat yağ nispeti oldukça düşüktür. Yeşil sarı olum devresinde lif verimi ve randımanı yüksektir. Keten genellikle lifi için bu devrede hasat edilir.

  • Sarı (tam) olum devresi; bitkiler tamamıyla sararmış ve yapraklar tamamen dökülmüştür. Kapsüllerin ucu çatlamaya başlamış ancak tohum dökülmesi söz konusu değildir. Eğer ketenin lifinden ve tohumundan faydalanılmak istiyorsa uygun hasat devresi budur. Tohumlarında yağ nispeti tamdır. Fazla miktarda lif ve tohum alınır, lif kalitesi düşüktür, lifler sertleşmeye başlamıştır.

  • O¨lü olum devresi; bitki tamamıyla olgunlaşmış ve kahverengi esmer birrenk almıştır. Yağ ve tohum verimi yüksektir.Tohum için hasat yapılır, lifhasadı yapılmaz. Lifler sertleşmiş, kalitesi düşmüştür. Doğru cevap A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum