Tarla Bitkileri 2 Deneme Sınavı Sorusu #1253127

Mera ıslah yöntemlerinin seçilmesinde dikkat edilecek hususlara ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Islah süresince meranın otlatılmasını kısıtlamak veya tamamen durdurmak gerekiyorsa, yem ihtiyacını karşılayacak tedbirler alınmalıdır.

Islah için ekonomik olan yöntem seçilmeli ve yapılacak masrafa göre, en büyük verimi sağlayacak ıslah yöntemi seçilmelidir.

Mera ıslahı için o meradan yararlananlar arasında işbirliği sağlanmalıdır. Yabancı ve zehirli otlarla savaşta, bunların yoğunlaşmadığı dönemlerde mücadele yapılmalıdır.

Yüzlek ve fakir topraklar, dik yamaçlar ve çok kurak yerlerdeki meraların ıslahı ile verimli hale getirilmeleri çok güç olacağından ıslah gerçekleştirilmemelidir.

Meraların suni tohumlamaya ihtiyacı olup olmadığı dikkatli biçimde incelenmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Islahı yapılacak mera üzerinde daha önce araştırma yapılmış ve ekonomik olduğu kararına varılmış olmalıdır. Islah için gerekli araç-gereç ve finansman sağlanmış olmalıdır. Islah süresince meranın otlatılmasını kısıtlamak veya tamamen durdurmak gerekiyorsa, yem ihtiyacını karşılayacak tedbirler alınmalıdır. Mera ıslahı için o meradan yararlananlar arasında işbirliği sağlanmalıdır. Yabancı ve zehirli otlarla savaşta, bunların yoğunlaşmadığı dönemlerde mücadele yapılmalıdır. Islah için ekonomik olan yöntem seçilmeli ve yapılacak masrafa göre, en büyük verimi sağlayacak ıslah yöntemi seçilmelidir. Meraların suni tohumlamaya ihtiyacı olup olmadığı dikkatli biçimde incelenmelidir. Yüzlek ve fakir topraklar, dik yamaçlar ve çok kurak yerlerdeki meraların ıslahı ile verimli hale getirilmeleri çok güç olacağından pahalı ıslah yöntemleri düşünülmemelidir.  Ancak bu gerekçe ile mera ıslahının gerçekleştirilmemesi söz konusu değildir. Doğru cevap D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum