Tedarik Zinciri Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #470566

Şıklardan hangisi kamçı etkisini azaltacak başlıca talep tahmin ilkelerinden birisini yanlış olarak ifade etmektedir?


Talep tahminlerinin kapsadığı zaman aralığı kısaldıkça tahminin duyarlığı artar. İşletmenin üç yıllık satışının model alınması, sekiz yıllık model analizinden daha duyarlı olmaktadır.

Talep tahmin araştırmalarında sapmaları belirleyecek hata hesaplamaları yapılmalıdır. Tahmin işlemi için kullanılan her model belirli bir standart sapmaya göre analiz edilerek değerlendirilmelidir. Meydana gelen sapmaları en az olan model kullanılmaktadır. 

Miktar ve çeşit bakımından büyük olan ürün grupları için yapılan tahminler daha duyarlı olmaktadır. Bu tür tahminlerde ürün grupları büyük olduğu için birçok değişiklikler olabilir. Bu değişiklikler elde edilecek sonucun belirli güven aralıklarına göre farklı olmasına sebep olabilir.

Gruplar küçüldüğü takdirde, tahminler farklılık gösterecektir. Bu gibi durumlarda tahmin aralığını mümkün olduğu kadar büyük tutmak gerekmektedir.

Talep tahmin araştırması sonuçlarına göre uygulamaya geçilmeden önce bu bilgilerin doğruluğunun test edilmesi gerekir. Test aşamasında ortaya çıkan bir takım hatalar ve sapmaları, düzeltmek üzere gerekli tedbirler alınmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Gruplar büyüdüğü takdirde, tahminler farklılık gösterecektir. Bu gibi durumlarda tahmin aralığını mümkün olduğu kadar düşük tutmak gerekmektedir. Diğer seçeneklerdeki ifadeler doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum