Tefsir Deneme Sınavı Sorusu #841647

Aşağıdakilerden hangisi 13. ayetin nüzul sebeplerindendir?


Siyah bir köle hastalandı, Rasülüllah (a.s.) da onu ziyaret etti, sonra adam vefat etti. Hz. Peygamber, onun yıkama, kefenleme ve defin işlerini gerçekleştirdi. Bu durum sahabeyi etkiledi, sonra da bu ayet nâzil oldu.

“Keşke Allah şu şu konularda ayetler indirse!” diyenler hakkında indi. Zira Allah, onların bu tavrını beğenmemişti.

Aralarında münakaşa bulunan ensardan iki kişi hakkında inmiştir. Bunlardan biri diğerine, “Zorla da olsa hakkımı alacağım.” dedi. Kabilesinin çokluğuna güveniyordu. Diğeri onu, Allah’ın Rasül'ünün (s.a.v.) yanında muhakeme olunmaya davet etti. İş uzadı, sonunda birbirlerine elleriyle ve ayakkabılarla vurmaya başladılar. Ayet bunun üzerine indi.

Rasülüllah (a.s.) Medine’ye geldiğinde, Medinelilerin kendi aralarında kullandıkları lakaplar vardı. Birbirlerini, o lakapla çağırıyorlardı. Allah’ın Rasülü’ne (s.a.v.), “Ey Allah’ın Elçisi! Onlar, bundan hoşlanmıyorlar” denildi. Sonra da bu ayet indi.

Benî Esed b. Huzeyme kabilesinden bir grup, kıtlık ve açlık yılında Medine’ye gelmişler, müslüman olmadıkları halde, “İman ettik!” demişlerdi. “Biz, bütün yüklerimiz ve çocuklarımızla geldik, falan ve filan kabile gibi seninle savaşmadık, zekât gelirlerinden bize de ver!” diyerek müslümanlıklarını Allah Rasülü’nün başına kakıyorlardı. Bunun üzerine ayet indi.


Yanıt Açıklaması:

13. ayetin nüzul sebepleri:

a)  Bu ayet, Sâbit b. Kays ve onun kendisine yer açmayan kişi hakkında söylediği söz üzerine indi.

b)  Mekke fethedildiği gün, Allah Rasülü (s.a.v.) Hz. Bilal’e emretti, o da Kâbe’nin üzerine çıkıp ezan okudu. O, bununla müşrikleri hor ve hakir kılmak istedi. Bilal ezan okuyunca, Attâb b. Üseyd, “Bugünden önce Üseyd’in canını alan Allah’a hamdolsun!” dedi. Hâris b. Hişâm da, “Muhammed, müezzin olarak bu karakargadan başkasını bulamadı mı?” diye söylendi. Süheyl b. Amr, “Allah bir şeyi beğenmezse, onu değiştirir” dedi. Ebû Süfyân ise, “Ben bir şey demiyorum, eğer bir şey söylersem, gökyüzü aleyhime şahitlik eder, yeryüzü de benden haber verir.” dedi. Bunun üzerine ayet indi.

c) Siyah bir köle hastalandı, Rasülüllah (a.s.) da onu ziyaret etti, sonra adam vefat etti. Hz. Peygamber, onun yıkama, kefenleme ve defin işlerini gerçekleştirdi. Bu durum sahabeyi etkiledi, sonra da bu ayet nâzil oldu.

Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum