Tefsir Deneme Sınavı Sorusu #808286

"Çünkü o Rablerine gıyaben saygı besleyenler yok mu, muhakkak ki bağışlanma ve büyük ödül onlar içindir" (Mülk-12) ayetinde aşağıdakilerden hangisi vurgulanmamıştır?


Gayba iman

Haşyet 

Bağışlanma

Allah'ın rızasını kazanma

Allah'ın gaybı bilmesi


Yanıt Açıklaması:

Cenab-ı Allah, kendisini tanıttıktan sonra inkârcıları ve onlara hazırlanan cezayı haber vermektedir. Ardından kendisini Rab olarak kabul edenlerin en baskın özelliklerini zikrederek bunları neyin beklediğini söylemektedir. Bu ayetin ifadesine göre Müslümanların en önemli özelliği, gayba iman etmektir. Bu durum Kur’ân-ı Kerîm’de çeşitli yerlerde zikredilmektedir. Müttaki Müslümanların niteliklerinin anlatıldığı Bakara 2/3. ayette ilk zikredilen özellik, gayba imandır. Çünkü diğer bütün iman konuları ve ibadetler ona bağlıdır. Bu ayette geçen haşyet kelimesi, imanın daha üst bir hali, eyleme ve ruha dönüşmüş halidir. Saygı beslemek, saygı duymak, bir varlığı üstün ve değerli kabul ettikten sonra gerçekleşebilir. Enbiyâ 21/49; Fâtır 35/18; Yâsîn 36/11; Kâf 50/33. ayetlerde de, müminlerin bu özelliklerinden söz edilmektedir.


Yüce Allah bu kulları için iki şey hazırlamıştır: Bağışlanma ve büyük bir ödül. Bunların sıralanmasında da bir incelik vardır. Bağışlanma vardır, çünkü insanlar Allah’a karşı olan sorumluluklarında ne kadar dikkatli ve gayretli davranırlarsa davransınlar, mutlaka eksik ve noksan bir şey kalacaktır. Allah, kullarının davranışlarına bir bütün olarak bakmakta, onların iyi niyetlerini aramakta, ona göre değerlendirmede bulunmaktadır. Bu ifade aynı zamanda, ne kadar ibadet ederseniz edin, size ihsan edilen nimetlerin hakkını ödeyemezsiniz, anlamını da ihtiva etmektedir. Ödül değil de, “büyük bir ödül” denmesi, bunun sıradan bir şey olmadığını çağrıştırmaktadır. Bunun ne olduğu konusunda bize Beyyine (98/8) suresinin son ayeti yardımcı olmaktadır. O ayette müminlere ebedi olarak adn cennetlerinde kalacakları haber verilmekte, ardından Allah’ın onlardan, onların da Allah’tan razı olduğu bildirilmekte, son olarak bunun, “Rabbine saygı duyan” kimse için olduğu belirtilmektedir. Buna göre büyük ödül,
Allah’ın bu kullardan razı olmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum