Tehlikeli Madde Lojistiği Ve İş Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1135961

Sınıf 6.2 bulaşıcı maddeler sınıfının; insan ve hayvanlarda ciddi hastalıklara neden olabilen, ancak bir kişiden diğerine bulaşma imkânı olmayan ve etkili tedavi ve yeterli önleyici tedbirlerin mevcut olduğu patolojik maddelerin bulunduğu yüksek bireysel risk ve düşük topluluk riski şeklinde ifade edilebilen alt grup aşağıdakilerden hangisidir?


6.2.1

6.2.2

I3

I2

I1


Yanıt Açıklaması:

Bir maddenin bu kapsamda tehlikeli olarak tanımlanabilmesi için hastalık meydana getirebilecek türde ve enfeksiyona yol açabilecek özellikte olması gerekmektedir. İçeriğinde mikrobiyolojik canlılar bulunsa bile hastalık ve enfeksiyon yaratmaması hâlinde söz konusu madde bu sınıfa dahil edilmektedir. Sınıf 6.2 Bulaşıcı Maddeler sahip oldukları riskler ve yaratacakları sonuçlar aşağıdaki gibi alt tehlike sınıflarına ayrılabilmektedir.

Yukarıdaki sınıflandırma Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından geliştirilen kriterler çerçevesinde oluşturulmaktadır. Bir risk gruplandırması, organizmanın bir hastalığı meydana getirebilme yeteneği, bulaşma şekli ve göreceli kolaylığı, hem birey hem topluluk için teşkil ettiği risk derecesi ve bilinen ve etkili koruyucu ajanlar ve tedaviler ile bertaraf edilebilme özelliklerine göre gerçekleştirilmektedir. Risk seviyesine göre belirlenmiş her risk grubu için kriterler detaylı olarak belirtilmektedir.

İnsan ve hayvanlar üzerinde ciddi hastalıklara sebep olabilen, doğrudan ya da dolaylı şekilde bulaşabilen çoğunlukla yeterli düzeyde tedavi ve önleyici tedbir olanaklarının bulunmadığı patolojik maddelerin bulunduğu grup Risk Grubu 4 olarak tanımlanabilmektedir. Risk Grubu 3 insan ve hayvanlarda ciddi hastalıklara neden olabilen, ancak bir kişiden diğerine bulaşma imkânı olmayan ve etkili tedavi ve yeterli önleyici tedbirlerin mevcut olduğu patolojik maddelerin bulunduğu yüksek bireysel risk ve düşük topluluk riski şeklinde ifade edilebilen alt gruptur. Hayvan ve insanlarda hastalıklara sebep olan ama ciddi bir risk içermeyen, buna karşılık enfeksiyona neden olan bu hastalıkların etkili bir şekilde tedavi edilebildiği, enfeksiyonun sınırlı şekilde yayılabildiği maddeleri içeren alt grup Risk Grubu 2 olarak tanımlanabilmektedir. Risk Grubu 1 ise insan ve hayvanlarda hastalık yaratabilme ihtimali neredeyse hiç olmayan maddelerin ter aldığı alt gruptur. Bu tür maddeler bulaşıcı madde olarak nitelendirilmemektedir.  Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum