Tehlikeli Madde Lojistiği Ve İş Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1211424

Hava yolunda tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Tehlikeli maddelerin havayolu ile taşınmasına ilişkin usul ve easaslar Uluslararası Convention Merchandise Routier (CMR) antlaşması ile belirlenmiştir.

Teknik Talimatlarda aksi belirtilmediği sürece, havayolu ile tehlikeli madde taşıta­cak biri, Talimatlarda istenen bilgileri içeren bir tehlikeli mallar nakliye belgesi doldurup imzalayacak ve operatöre teslim edecektir.

Nakliye belgesi, nakliye için tehlikeli malları sunan kişi tarafından imzalanan ve tehlikeli malların doğru sevkiyat isimleri ile tam ve doğru olarak tanımlandığını ve ilgili düzenlemelere göre sınıflandırıldığını, ambalajlan­dığını, işaretlendiğini, etiketlendiğini ve nakliye için elverişli durumda olduğunu belirten bir beyan içerecektir.

Uçağın kalkış ve iniş ha­valimanları, taşımanın yolu veya kargo uçağıyla taşınma durumu mutlaka belirtilmelidir.

Nakliye belgesi üzerinde, alıcı ve göndericinin açık adres ve bil­gileri de bulunmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Tehlikeli maddelerin havayolu ile taşınmasına ilişkin Uluslararası Sivil Havacılık Organi­zasyonu (ICAO) tarafından Teknik Talimatlar (ICAO-TI) yayımlanmıştır. Ülkemizde de Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı tarafından yayımlanan Tehlikeli Maddelerin Havayolu İle Emniyetli Taşınması Talimatı (SHT-18) dokümanı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Türkçeye çevrilmiş ve havayoluyla tehlikeli maddelerin taşınması tariflenmiştir. Bu nedenle “A” seçeneği yanlıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum