Teknoloji Perakendeciliği Deneme Sınavı Sorusu #1016109

Hangisi cep telefonunun yeni bir teknoloji olarak benimsenmesinde "denenebilirlik" özelliği olabilir?


Cep telefonları ilk etapta iş adamları için önemli bir zaman tasarrufu sağlamıştır.

Cep telefonu fikri, sabit telefon kullanıcısı olan tüketiciler için hiç de yabancı olmayan bir fikirdir.

Kullanıcılar açısından cep telefonları sabit telefonlara benzerliklerinden dolayı yeni bir şey öğrenmelerine gerek kalmadan kullanabilecekleri bir araç olmuştur.

Cep telefonları 1990’lı yıllarda Amerika’da kiralık araçların içine girmeye başlamış ve böylelikle kullanıcılar bu yeni teknolojik ürünü deneme şansı bulmuşlardır.

Cep telefonları otomobillerde, restoranlarda ve benzeri halka açık alanlarda kullanıldığından, gözlenebilirliği oldukça yüksek bir teknolojik üründür.


Yanıt Açıklaması:

Cep telefonlarının tüketiciler tarafından bu denli hızlı kabul görmesinin temel sebebi, beş temel özelliğe mükemmel şekilde sahip olmasıdır.

Göreli üstünlük: Cep telefonları ilk etapta iş adamları için önemli bir zaman tasarrufu sağlamıştır. Özellikle uzun saatleri yolda araba kullanırken geçen iş adamları bu süreleri daha verimli kullanmayı başarabilmişlerdir. Cep telefonlarının sonraki kullanıcıları ise aileler ve gençler olmuştur. Onlar için de cep telefonları bir bağımsızlık ve özgürlük aracı olmanın yanı sıra aynı zamanda acil durumlarda kullanılabilecek bir araç olmuştur. Bu nedenle birçok erkek cep telefonlarını eşlerine ve çocuklarına bu sebeple vermişlerdir.

Uyum: Cep telefonu fikri, sabit telefon kullanıcısı olan tüketiciler için hiç de yabancı olmayan bir fikirdir. Aradaki tek fark bu telefonların bir yere bağlı olmamasıdır. Dolayısıyla tüketiciler bu teknolojinin aslında ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını biliyorlar ya da az çok tahmin edebilmişlerdir. Diğer taraftan, cep telefonları farklı tüketici gruplarının farklı ihtiyaçları için oldukça uyumlu ürünlerdir. Bu yeni teknolojik ürün iş adamlarının zamandan tasarruf etme, ailelerin ve gençlerin ise sosyalleşme, özgürlük ve güvenlik ihtiyaçlarıyla uyumlu olmuştur.

Karmaşıklık:Kullanıcılar açısından cep telefonları sabit telefonlara benzerliklerinden dolayı yeni bir şey öğrenmelerine gerek kalmadan kullanabilecekleri bir araç olmuştur. Dolayısıyla da cep telefonları çok da karmaşık bir ürün olarak görülmemiştir. Tüketicilerin bu telefonları kullanmak için yeni bir şeyler öğrenmelerine gerek kalmamıştır.

Denenebilirlik:Cep telefonları 1990’lı yıllarda Amerika’da kiralık araçların içine girmeye başlamış ve böylelikle kullanıcılar bu yeni teknolojik ürünü deneme şansı bulmuşlardır. Mobil telefon operatörleri ise bu yeni ürünün denenmesini teşvik etmek için bir aylık bedava görüşme hizmeti vermeye başlamışlardır. Cep telefonları daha çok insan tarafından benimsendikçe, tüketiciler arkadaşlarının ya da yakınlarının cep telefonlarını görüp, bu yeni teknoloji ürününü deneme fırsatını bulmuşlardır.

Gözlenebilirlik:Cep telefonları otomobillerde, restoranlarda ve benzeri halka açık alanlarda kullanıldığından, gözlenebilirliği oldukça yüksek bir teknolojik üründür. Cep telefonları ilk dönemlerinde yüksek fiyatları nedeniyle önemli bir statü sembolü haline de gelmiştir. Hatta o dönemlerde cep telefonunun zil sesi de gözlenebilirliğini arttıran unsurlardan birisi olmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum