Teknoloji Perakendeciliği Deneme Sınavı Sorusu #904548

Teknolojik ürünlerin genel özellikleri ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?


Üründeki farklılıklar, tüketicinin o ürünü reddetmesine sebep olmaz.

Teknolojik ürünler genellikle diğer ürünler ile entegre edilemez.

Teknolojik ürünün güncellenme sıklığı geleneksel ürün ile aynıdır.

Genellikle fayda, sadece zaman  üzerinde etkili olmaktadır.

Her kolaylık sağlayan ürün de bir teknolojik ürün değildir.


Yanıt Açıklaması:

Teknolojik ürünlerin genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Farklılık: Teknolojik ürünlerin geleneksel ürünlere göre farklılıkları bulunmaktadır. Bu farklılıkları kullanıcısının benimsemesi ve farklılıklara alışması zaman alabilir. Üründeki farklılıklar, tüketicinin o ürünü kullanmasına ya da reddetmesine neden olabilir. Teknolojik ürünün bu özelliği, demografik verilere göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin yaş arttıkça direnme de artmaktadır.
Kolaylık: Teknoloji ile ilgili yapılan birçok tanımlamalarda bu özelliğin altı çizilir. Kullanıcısına kolaylık sağlamayan bir teknolojik ürün düşünülemez. Ancak her kolaylık sağlayan ürün de bir teknolojik ürün değildir.
Faydacılık: Teknolojik ürünler ile işler daha faydacı ve daha verimli olabilmektedir. Kısacası teknolojik ürünün sağlayacağı fayda her zaman bulunabilmektedir. Genellikle fayda, zaman ya da emek üzerinde etkili olmaktadır.
Güncellik: Teknolojik ürünün güncellenme sıklığı geleneksel ürüne göre daha yoğundur.
Güncellemesi yapılmayan teknolojik ürünlerin, ürün yaşam eğrileri dardır. Örneğin, tüplü monitörden LCD monitöre geçiş, bir güncelleme sürecidir.
Fırsat: Teknolojik ürünler, kullanıcısına fırsat ve ayrıcalık ortamını sağlar. Kullanıcı, bu fırsat ve ayrıcalıklarla kendisine yeni ufuklar açar.
Entegre: Teknolojik ürünler genellikle diğer ürünler ile entegre halindedirler ve tek başlarına pek işlevsellikleri yoktur.
Ar-Ge: Teknolojik ürünlerin geliştirilmesi sürecinde, Ar-Ge’ye (araştırma ve geliştirme) ihtiyaç duyulur. Ar-Ge süreçlerinin maliyetleri ise genellikle yüksektir. Ar-Ge, ürünün ortaya çıkmasıyla sona ermez; aksine güncelleme sürecinde ve pazarın tepkisini ölçmede de Ar-Ge’ye ihtiyaç duyulur.
Değişkenlik: Ürünün teknolojik düzeyi kişiye göre değişir. Çünkü bir teknolojik ürünün herkes için sağladığı fayda, kolaylık, verimlilik ve farklılık düzeyi değişkendir. Bu nedenledir ki, gelişmekte olan ülkeler ile geri kalmış olan ülkelerin teknolojiye bakış açıları farklılık göstermektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum