Teknoloji Perakendeciliği Deneme Sınavı Sorusu #904389

Bilgi teknolojilerinin devletler üzerindeki etkilerinden "Toplanan verilerin ve bunlardan elde edilen sonuçların bir veritabanına yerleştirilerek yayınlanmasının sağlanması" maddesi aşağıdakilerden hangisidir?


Bilişim Girişimleri

Yeniden Düzenleme

Bütünleşik Dijital Yardım Transferi

Vergilerin Dosyalama, Raporlama ve Ödeme Süreci

Hukuki Uygulama ve Kamu Güvenlik Ağları


Yanıt Açıklaması:

Tapscott (1996), bilgi teknolojilerinin devletler üzerindeki etkilerini aşağıdaki gibi 7 grupta
toplamıştır:
1. Yeniden Düzenleme: Kamu kuruluşları, bilgi teknolojilerini kullanarak hizmetlerini sunarken köklü değişimlerde bulunmalı ve birbiri ile entegre olmuş devlet modeline geçmelidirler.
2. Bütünleşik Dijital Yardım Transferi: Oluşturulan vatandaş bilgi bankası ile yardıma ihtiyacı olanlara destek verilebilir hale gelinmelidir. Böylelikle yardım programlarının uygulanmasında gerekli olan maliyet ve işgücü en aza indirgenmiş olacaktır.
3. Bütünleşik Dijital Erişim: Vatandaşın bir kamu kuruluşunun verdiği hizmeti alabilmesi için, bilgi teknolojilerinden yararlanabileceği platformlar oluşturulmalıdır. Böylelikle vatandaş, başvuru ve iş takiplerini buradan yapabilecektir.
4. Bilişim Girişimleri: Toplanan verilerin ve bunlardan elde edilen sonuçların bir veritabanına yerleştirilerek yayınlanması sağlanmalıdır.
5. Vergilerin Dosyalama, Raporlama ve Ödeme Süreci: Başlıktan da anlaşılacağı üzere
anlamsız kâğıt, dosya vb. kalabalıktan kurtularak vergi ile ilgili dosyalama, raporlama, işlemler ve ödeme süreci ağ üzerinden yürütülebilir hale gelmelidir.
6. Hukuki Uygulama ve Kamu Güvenlik Ağları: Yasaların yürütülmesi ve kamudaki bazı
bilgilerin gizli tutulması ve sadece ilgili birimlerin bu bilgileri kullanması gerekmektedir.
Hukuki alt yapı bu kapsamda oluşturulmalıdır.
7. Hükümet/Müşteri İletişim Girişimleri: Hükümetler ile kendilerinin müşterisi statüsündeki iş ortakları arasında karşılıklı iletişim faaliyetlerinin, yine bilişim teknolojileri aracılığı ile gerçekleştirilmesi mümkün kılınmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum