Teknoloji Perakendeciliği Deneme Sınavı Sorusu #885912

Genellikle yıllık periyodlar ile çalışma alanından farklı bir lokasyonda eğitim, tatil, eğlence gibi sosyal aktiviteleri de barındıran; motivasyonu arttırma ve kişisel gelişime katkıda bulunma hedefi taşıyan eğitimlere ne ad verilir?


Teorik eğitimler

İşbaşı eğitim (on the job training)

Ürüne özel eğitimler

Çalışan sadakatini arttırmak için düzenlenen eğitimler

Oryantasyon eğitimi


Yanıt Açıklaması:

İşbaşı eğitim (on the job training): En etkili ve “gerçek” anlamda öğrenmenin oluşmasına olanak veren süreçtir. Personelin işe ilk girdiği andan itibaren işte geçirdiği tüm zaman dilimini kapsar ve hem kurum hem çalışanlar açısından bakıldığında kişiler için yapılmış uzun dönemli bir yatırım olarak nitelendirilebilir. Kişiye mesleki beceri, tecrübe ve donanım kazandıran eğitimlerdir. Personel ve yöneticilerden gerçek olayları gözlemleyerek ve bunlardan ders çıkararak öğrenme sürecini gerçekleştirmeleri beklenmektedir. Bu süreçte çalışanlar diğer çalışanların birikim ve tecrübelerinden de faydalanma olanağı bulabilmektedirler.

Oryantasyon: Personelin işe uyum sürecini hızlandırmak için en etkili araçlardan biridir. Şirket kültürü, işleyişi, genel kuralları hakkında bir farkındalık kazandırmak hedeflenmektedir. Örneğin; iletişim perakende mağazalarında işe yeni giren satış personelleri bir ay boyunca onlara yardım edecek koçlarından destek almaktadırlar, ek olarak günlük bazda koçlarından rapor alarak gelişim süreçlerini doğrudan gözlemleme imkanına da sahip olmaktadırlar.

Ürüne özel eğitimler: Üreticilerle yapılan işbirlikleri ile yeni ürünler hakkında bilgilendirmeyi hedefleyen eğitimlerdir. Örneğin bir GSM operatörüne ait satış merkezi çalışanları bir telefon markasının çıkarmış olduğu ürün ve ürünler hakkında, üreticinin eğitimcilerinden direkt eğitim alabilir. Bunun bireye en önemli katkısı, tüketiciye ürün hakkında sunacağı ek bilgi nedeniyle mesleki yetkinliklerde artış sağlamasıdır.

Çalışan sadakatini arttırmak için düzenlenen eğitimler: Genellikle yıllık periyodlar ile çalışma alanından farklı bir lokasyonda eğitim, tatil, eğlence gibi sosyal aktiviteleri de
barındıran; motivasyonu arttırma ve kişisel gelişime katkıda bulunma hedefi taşıyan eğitimlerdir.

Teorik eğitimler: Maliyet açısından değerlendirecek olduğumuzda e-eğitime göre yüksek bütçe gerektiren ancak interaktif katılım sayesinde daha etkin gelişim fırsatları sunan eğitimlerdir. Belirli bir teknik konuda, ürün ya da hizmet hakkında ya da kişisel gelişimlerine ve hizmet sürecine katkıda bulunabilecek herhangi bir konuda düzenlenmesi mümkündür.

Yorumlar
  • 0 Yorum