Temel Afet Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #813301

Afetin büyüklüğüne etki eden ana faktörler düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi insan faaliyetleri kökenli faktörler grubuna girmez? 


Hızlı nüfus artışı 

fakirlik ve az gelişmişlik 

olayın fiziksel büyüklüğü 

çevre tahribi ve yanlış kullanımı 

hızlı ve denetimsiz şehirleşme 


Yanıt Açıklaması:

Afetin büyüklüğüne etki eden ana faktörler; olayın fiziksel büyüklüğü, olayın yerleşme alanlarına uzaklığı ve nüfus yoğunluğu, fakirlik ve az gelişmişlik, hızlı nüfus artışı ve çarpık kentleşme, afet açısından tehlikeli bölgelerdeki hızlı ve denetimsiz şehirleşme ve sanayileşme, tehlike ve risklere göre alan kullanımı ve yapılaşma kültürü eksikliği, çevrenin tahribi ve yanlış kullanımı (ormanlar, sulak ve tarımsal alanlar, kıyılar gibi), bilgisizlik, eğitimsizlik ve güvenlik kültürünün noksanlığı ve toplumun afetlere karşı önceden alabildiği koruyucu ve önleyici önlemlerin düzeyidir şeklinde sıralanabilir. 

Afetin büyüklüğüne etki eden ana faktörler incelendiğinde olayın fiziksel büyüklüğü dışında kalanların hepsinin insan faaliyetleri kökenli olduğu görülmektedir. Yani afetlerin büyüklüğü çok önemli ölçüde insan faaliyetlerinin doğru ve yanlış yönde uygulanmasına paralel olarak artmakta veya azalmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum