Temel Afet Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1137323

Bir binanın kat planında merdiven ve asansör boşlukları da dahil, boşluk alanlarının toplamı  o katın brüt alanının üçte birini geçtiğinde aşağıdakilerden hangisi var demektir?


Döşeme süreksizliği

Burulma düzensizliği

Çıkıntı düzensizliği

Kısa kolon problemi

Güçlü kiriş-zayıf kolon problemi


Yanıt Açıklaması:

b şıkkı, Birbirine dik iki deprem doğrultusunun herhangi biri için, herhangi bir katta en büyük göreli kat ötelemesinin o katta aynı doğrultudaki ortalama göreli ötelemeye oranını ifade eden Burulma Düzensizliği Katsayısı ηbi’nin 1.2’den büyük olması durumudur.

c şıkkı, Bina kat planlarında çıkıntı yapan kısımların birbirine dik iki doğrultudaki boyutlarının her ikisinin de, binanın o katının aynı doğrultulardaki toplam plan boyutlarının %20’sinden daha büyük olması durumudur.

d şıkkı, Kısa kolonlar, taşıyıcı sistem nedeni ile veya dolgu duvarlarında kolonlar arasında bırakılan
boşluklar nedeni ile oluşabilmektedir . Ayrıca tesisat katı, asma kat, merdiven ara sahanlıkları, yüksek kiriş, guseli kiriş ya da kolonlar, kat ara kirişleri ve kademeli temeller de bu probleme neden olmaktadır.

e şıkkı, Dep. Yön. 2007’ye göre kolonlar, kirişlerden daha güçlü olmalıdır. Ancak, eski binaların çoğunda, kirişler kolonlara nazaran daha büyük kesitli ve daha kuvvetli donatılmışlardır. Bu problem, kolonların büyük kesme kuvvetlerine maruz kalarak hasar görmesine ve binanın göçmesine neden olmaktadır.

Cevap a şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum