Temel Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #39538

Yaşlılarda beslenme sorunları sıklıkla görülmektedir ancak Alzheimer hastalarında bu beslenme sorunları daha yoğun ve farklı biçimlerde görülebilmektedir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde alzheimer hastalarında görülebilecek beslenme sorunları doğru olarak ifade edilmiştir?


Hastanın yemek zevkleri genellikle değişmez, hastalık öncesiyle benzer seyirdedir.
Beslenme sorunu-yetersiz beslenme Alzheimer hastalığının gidişatını etkilememektedir.
Hastalığın son evrelerinde bazen kontrolsüz aşırı yemeler görülebilir.
Bu hastalığı taşıyan bireylerde malnutrisyon görülmemektedir.
Alzheimer hastalarının bakımından sorumlu kişi, hastanın acıkma ve susama hissinin yanıltıcı olabileceğini unutmamalıdır.

Yanıt Açıklaması: Alzheimer hastalarında çok ya da az yeme, uygunsuz yeme şeklinde davranışlar görülebilir. Hastalığın erken ve orta evresinde bazen kontrolsüz aşırı yemeler görülebilir. Hasta yemek yediğini unutup tekrar tekrar yemek isteyebilir. Yemek zevkleri değişebilir. Ancak Alzheimer hastalığında asıl büyük sorun orta evreden itibaren ve özellikle ileri evrede hastanın yeterince beslenememesidir. Hatta ne yediğini, yemek yemenin önemini, ne zaman yediğini hatırlamayabilir. Yaşlılarda beslenme sorunları sıktır ama Alzheimer hastalarında daha fazladır. Yaşlıda tat duyusu, koku duyusundaki azalmalar, el titremeleri olanlarda çatal kaşık tutma zorlukları; yaşlının dişlerinin yetersiz oluşu, yaşlıda yetersiz beslenme (malnutrisyona) olasılığını arttırmaktadır. Beslenme sorunu-yetersiz beslenme Alzheimer hastasında süreci kötüleştiren en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Hastanın genel sağlığı, infeksiyon direnci, kuvveti, dengesi, yürümesi gibi bir çok konu beslenme yetersizliğinden olumsuz etkilenir. Yetersiz beslenme durumu mutlaka tespit edilmelidir. Yaşlının, diğer hastalıklarına göre de uygun bir diyet planı hekimi ve varsa beslenme uzmanı ile birlikte yapılmalıdır
Yorumlar
  • 0 Yorum