Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #352418

Obez ve diyabet olan bireylere yönelik yaklaşım nasıl olmalıdır?


Fiziksel aktivite başlıklarını içerecek şekilde farklı disiplinlerden oluşan ekip üyeleri ile gerçekleştirilmelidir

Bireyin tercihleri ve toleransına göre belirlenme­lidir

İştahı uyarmak için 3 saat aralıklarla ana ve ara öğünler planlanmalı

Yemek saatinde dikkat dağılması önlenme­lidir.

Yemek kişinin çiğneyebilme kapasitesine göre hazırlanmalı ve küçük porsiyonlar şek­linde tüketilmelidir


Yanıt Açıklaması:

Obez ve diyabeti olan bireylere yönelik yaklaşım beslenme danışmanlığı, davranış­sal değişimler, fiziksel aktivite başlıklarını içerecek şekilde farklı disiplinlerden oluşan ekip üyeleri ile gerçekleştirilmelidir. Beslenme yönetimi bireysel olmalı, bireyin tercihleri ve toleransına göre belirlenme­lidir. Sağlık profesyonelleri birey, ailesi ve bakım verenleri ile beslenme yönetimini planlamalıdır. Sağlıklı öğün tam tahıl, mey­ve, sebze, süt ve protein içermelidir. Doy­mamış yağ kullanımı, yeterli sıvı ve kalori miktarının yanı sıra tuz ve şekerin sınırlı kullanılması gerekmektedir.

Engelli bireyde beslenme davranışı geliştirirken dikkat edilecek noktalara aşağıda yer verilmiştir.

İştahı uyarılmalıdır. iştahı uyarmak için 3 saat aralıklarla ana ve ara öğünler planlan­malı, ana ve ara öğünler arasında şekerli, yüksek kalorili yiyecek ve içecekler verilme­meli ve yemek süresi maksimum 30 dakika ile sınırlanmalıdır.

Yemek saatinde dikkat dağılması önlenme­lidir.

 Yemek kişinin çiğneyebilme kapasitesine göre hazırlanmalı ve küçük porsiyonlar şek­linde tüketilmelidir. Sebzeler sebze çorbası şeklinde, meyveler meyve suyu ve püre şe­kilde verilebilir, katı besinler yumuşatılarak çok küçük parçalara ayrılarak, ezilerek ve gerekirse ağız içine akıtılarak verilmelidir

Yorumlar
  • 0 Yorum