Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #352418
Obez ve diyabet olan bireylere yönelik yaklaşım nasıl olmalıdır?
Fiziksel aktivite başlıklarını içerecek şekilde farklı disiplinlerden oluşan ekip üyeleri ile gerçekleştirilmelidir |
Bireyin tercihleri ve toleransına göre belirlenmelidir |
İştahı uyarmak için 3 saat aralıklarla ana ve ara öğünler planlanmalı |
Yemek saatinde dikkat dağılması önlenmelidir. |
Yemek kişinin çiğneyebilme kapasitesine göre hazırlanmalı ve küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmelidir |
Obez ve diyabeti olan bireylere yönelik yaklaşım beslenme danışmanlığı, davranışsal değişimler, fiziksel aktivite başlıklarını içerecek şekilde farklı disiplinlerden oluşan ekip üyeleri ile gerçekleştirilmelidir. Beslenme yönetimi bireysel olmalı, bireyin tercihleri ve toleransına göre belirlenmelidir. Sağlık profesyonelleri birey, ailesi ve bakım verenleri ile beslenme yönetimini planlamalıdır. Sağlıklı öğün tam tahıl, meyve, sebze, süt ve protein içermelidir. Doymamış yağ kullanımı, yeterli sıvı ve kalori miktarının yanı sıra tuz ve şekerin sınırlı kullanılması gerekmektedir.
Engelli bireyde beslenme davranışı geliştirirken dikkat edilecek noktalara aşağıda yer verilmiştir.
İştahı uyarılmalıdır. iştahı uyarmak için 3 saat aralıklarla ana ve ara öğünler planlanmalı, ana ve ara öğünler arasında şekerli, yüksek kalorili yiyecek ve içecekler verilmemeli ve yemek süresi maksimum 30 dakika ile sınırlanmalıdır.
Yemek saatinde dikkat dağılması önlenmelidir.
Yemek kişinin çiğneyebilme kapasitesine göre hazırlanmalı ve küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmelidir. Sebzeler sebze çorbası şeklinde, meyveler meyve suyu ve püre şekilde verilebilir, katı besinler yumuşatılarak çok küçük parçalara ayrılarak, ezilerek ve gerekirse ağız içine akıtılarak verilmelidir
Yorumlar
- 0 Yorum