Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #884631

Aşağıdakilerden hangisi banyo yapma sürecinde dikkat edilmesi gereken ilkelere uygun davranmaktadır?


Ayşe engelli kardeşi banyo yaparken saçını yıkamasına izin verir, sonra kendisi devam eder.

Fatma engelli kardeşine banyo yaptırırken her şeyi kendisi yapar.

Murat babasına banyo yaptırırken içerisi çok sıcak olduğu için kapıyı açık tutar.

Mehmet, Mustafa’ yı yaşı küçük olduğu için diğer kardeşleriyle birlikte yıkar.

Sabiha annesi ayakta durmakta zorlandığı için onu duvara yaslayarak yıkar.


Yanıt Açıklaması:

Banyo bireyin (çocuk ya da yetişkin) genel durumuna göre farklı kategorilerde verilebilir. Ancak hangi kategoride verilirse verilsin belli başlı ilkelere dikkat edilmesi gerekir. Bunlardan şıklarda verilen durumlara ilişkin olanlar şunlardır:

  • Öncelikle bireyin güvenliği sağlanmalıdır. Engelli çocuk ya da yetişkinde engelin düzeyine uygun olarak verilecek olan banyonun kategorisi ve nerede verileceği belirlenmeli ve ortamda bireyin düşme ve çarpmalardan korunmasını sağlayacak önlemler alınmalıdır. Ayakta durabilen bireyler için banyo içinde tutunmasını sağlayacak korkuluklar, kollar, tutacakların olup olmadığı değerlendirilmelidir. Ayakta kalamayan bireyler için banyo içinde oturmasını sağlayacak oturak ya da sandalye bulundurulmalıdır. Ancak Sabiha bu ilkelere uygun davranmamaktadır.
  • Banyo bireyin fiziksel mahremiyetini bozan uygulamalar olduğu için; bireyin mahremiyetini sağlamak için kapı, pencere, perde kapatılmalı, yıkanmayan vücut parçaları örtülmeli ve gerekli duyarlılık gösterilmelidir. Oysa Mehmet bu ilkeye aykırı davranmaktadır.
  • Bireyin üşümesi önlenmelidir. Bunun için banyonun ya da banyo verilecek ortamın ısısı ayarlanmalıdır (24-27 °C: çok soğuksa ısıtıcılar ile banyo öncesi ortamın ısıtılması sağlanmalı). Murat buna dikkat etmemektedir. Ayrıca kapıyı açık tuttuğu için mahremiyet ilkesini de göz ardı etmektedir.
  • Bireyin kendi kendine yapabildiği tüm bakım uygulamaları desteklenmelidir (bağımsız yapabilme becerisi artırılmaya çalışılmalıdır). Ayşe bu ilkeye uygun davranırken, Fatma buna duyarsız kalmaktadır.

Doğru cevap A’ dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum