Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #353997

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri sırt üstü pozisyonda yana doğru yatma hareketi sırasında yapılacak işlemlerdendir?

  1. Sağlık personeli tek başına ise hasta sırtüstü yatar pozisyonda iken hastanın ellerini gövdesinin önünde çaprazlar ve hastanın aktivite süresince ellerini bu şekilde tutmasını ister.
  2. Klinisyen bir elini hastanın başını destekleyecek şekilde diğer elini de üst sırtının altından geçecek şekilde yerleştirir.
  3. Klinisyen kendi beline en az yük bindirecek şekilde, hastayı yana doğru kaydırır.
  4. Klinisyen kaydırma işleminin yapılacağı taraftan uzakta durmalıdır.
  5. Klinisyen bir elini hastanın alt sırtına diğerini de pelvisine gelecek şekilde yerleştirir ve alt gövdeyi yana doğru kaydırır.


I, II ve III

II, III, IV

I, II, III, V

II, III, IV, V

I, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Sırtüstü pozisyonda yana doğru kayma hareketini gerçekleştirebilmek için bir veya birden fazla sağlık personeli gerekli olabilmektedir. Eğer yana doğru kaydırma işlemini yapacak olan sağlık personeli tek başına ise hasta sırtüstü yatar pozisyonda iken hastanın ellerini gövdesinin önünde çaprazlar ve hastanın aktivite süresince ellerini bu şekilde tutmasını ister. Klinisyen daha sonra birelini hastanın başını destekleyecek şekilde diğer elini de üst sırtının altından geçecek şekilde yerleştirir. Bu işlemden sonra klinisyen kendi beline en az yük bindirecek şekilde, hastayı yana doğru kaydırır. Bu işlem sırasında, klinisyen kaydırma işleminin yapılacağı tarafta durmalıdır. Ardından, klinisyen bir elini hastanın alt sırtına diğerini de pelvisine gelecek şekilde yerleştirir ve alt gövdeyi yana doğru kaydırır. En son olarak da bir elini hastanın kalçasının altına diğer elini de bacaklarının altına yerleştirerek alt gövde ve alt ekstremiteleri yana doğru kaydırır. Böylelikle, hasta istenilen tarafa doğru hareket ettirilmiş olur. Bu mobilite aktivitesi bağımlı ve mobilite güçlüğü çeken hastalar için geçerlidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum