Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #352173

  1. Yeterli sıvı alınımı
  2. Hastalıklar
  3. Kullanılan ilaçlar
  4. Egzersiz yapma

İdrarın böbreklerde oluşup vücuttan dışarıya doğru atılımını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Yukarıdakiler hangileri bu faktörlerdendir?


I ve III

I, II ve III

II, III ve IV

III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

İdrarın böbreklerde oluşup vücuttan dışarıya doğru atılımını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır.

Bu faktörler şu şekilde sıralanır:

Büyüme ve gelişme: İdrarın bedenden dışarı çıkışını kontrol eden dış sfinkter kasının gelişimi 18-24 aylar arasındadır. Çocukluk döneminde kazandığımız bu kasın kontrolü yaşın artması ile birlikte güçlenir. 4-5 yaşlarına kadar kas güçlenmesi devam ettiği için idrar kaçırma gözlenebilir. Okul çağında artık kas kontrolü sağlanmıştır. Mesanenin idrar biriktirme kapasitesi artmıştır. Kadınlarda menapoz erkeklerde andropoz ile birlikte kas tonusundaki azalma ile dış sfinkter kontrolünde zorlanma görülebilir.

Kas tonusu: İdrarın içinde biriktiği mesanenin (idrar torbası) boşalması detrüsör isimli kasın kasılması ve gevşemesi sayesinde gerçekleşmektedir. Kasın tonusu azaldığı zaman mesane tam olarak boşalamaz.

Sıvı alımı: Vücuda alınan sıvı miktarının artması böbreklerden süzülen ve vücuttan atılan idrar miktarının artmasına yol açar. Ayrıca alkol alımı, çay, kahve, kola vb. kafein içeren içeceklerin alımı da idrar miktarının artmasına yol açar. Sıvı alımının azalması böreklerden süzülen ve vücuttan atılan idrar miktarının artmasına neden olur.

Hastalıklar: Bazı hastalıklar böbreklere giden kan akımının dolayısı ile idrarın oluşumunun azalmasına neden olur.

İlaçlar: Vücuda alınan bazı ilaçlar direkt ya da dolaylı olarak idrarın oluşumunu artırabilir ya da azaltabilirler.

Psikolojik faktörler: bireyin yaşadığı stres, idrarını yaparken mahremiyetin korunamaması, boşaltım ihtiyacı için başkalarına bağımlı olmak, tuvalete gidememek ya da alışık olmadığı ortamda bu ihtiyacını karşılayamamak idrar yapma alışkanlığın değiştirebilen durumlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum