Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #353731
Tekerlekli sandalyeden yatağa geçmesi gereken bir hasta için hangisi yapılmamalıdır?
Sandalye yatağa 45°’lik açıda olacak şekilde yanaştırılır. |
Hastanın bir tarafı felçli ise yatağa felçli taraftan yanaşılır |
Eğer tekerlekli sandalye ve yatak aynı seviyede değil ise aynı seviyeye getirilir. |
Tekerlekli sandalyenin frenleri kilitlenir |
Ayak basma yeri transfere engel olmayacak şekilde kapatılır. |
Tekerlekli sandalyeden yatağa geçmeden önce sandalye yatağa 45°’lik açıda olacak şekilde yanaştırılır. Eğer hastanın bir tarafı felçli ise yatağa sağlam taraftan yanaşılır. Daha sonra hem yatak hem de tekerlekli sandalyenin hareket etmesini önlemek için frenler kontrol edilir ve kilitlenir. Eğer tekerlekli sandalye ve yatak aynı seviyede değil ise aynı seviyeye getirilir. Tekerlekli sandalyenin frenleri kilitlendikten sonra, ayak basma yeri transfere engel olmayacak şekilde kapatılır.
Bu aşamadan sonra hastanın ayağa kalkması, bir adım atarak arkasını yatağa döndürmesi istenir. Daha sonra elleri ile yataktan destek alarak kendini yavaşça yatağa bırakması istenir Hasta, ayağa kalkarken tekerlekli sandalyenin el tutma bölümünden tutunabilir.
Ayağa kalkan hastanın ayaklarını yere tam bastığından ve ağırlığını aktardığından emin olunmalıdır. Aksi taktirde, düşme riski olabilmektedir. Klinisyen, transfer aktivitesi boyunca mutlaka hastanın yanında durmalıdır. Denge problemi olan hastalarda, biraz daha dikkatli olunmalı, tek taraflı felç durumu olan hastalarda da mutlaka felçli tarafta durulmalı ve gerekli olması durumunda hasta desteklenmelidir.
Yorumlar
- 0 Yorum