Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #351881
Otizmli bireylerin iletişim özelliklerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Otizmli çocukların pek çoğunda eşlik eden işitme sorunları da görülmektedir.
|
Otizmi olan bireyler, konuşulanları anlamada yaşadığı zorluktan dolayı kendilerini ifade etmede sıkıntı çekebilirler.
|
Karşılıklı akıcı konuşma yerine çoğunlukla anında ya da gecikmeli olarak söylenenleri tekrar etme (ekolali) eğilimi içerisindedirler.
|
Zamirleri (özellikle “ben” zamirini) ve edatları doğru ve yerinde kullanmadaki sıkıntıları en temel özelliklerinden biridir.
|
Mecazi anlamlar içeren ifadeleri anlamakta zorlanırlar. |
Yapılan işitme testlerinde, otizmden etkilenmiş çocukların işitme kabiliyetlerinin tipik olduğu, hatta bazı seslere diğer insanlardan daha duyarlı oldukları ancak konuşma sesleri gibi kompleks sesleri algılamada problem yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Otizmi olan bireyler, konuşulanları anlamada yaşadığı zorluktan dolayı kendilerini ifade etmede sıkıntı çekebilirler. Karşılıklı akıcı konuşma yerine çoğunlukla anında ya da gecikmeli olarak söylenenleri tekrar etme (ekolali) eğilimi içerisindedirler. Bazı uzmanlar ekolalinin amaçlı bir iletişim çabası olduğunu savunurken bazıları ise belli bir amacı olmayan otomatik bir davranış şekli olduğunu ifade etmektedirler. Kullandıkları sınırlı iletişimin içeriğine bakıldığında gramer bozuklukları göze çarpar. Zamirleri (özellikle “ben” zamirini) ve edatları doğru ve yerinde kullanmadaki sıkıntıları en temel özelliklerinden biridir. Otizmi olan bireylerin dil ve iletişim özelliklerine ait bir diğer problem de mecazi anlamlar içeren ifadeleri anlamadaki zorluklardır. Kelimelerin birbirinin yerine kullanılması, kelimelerin eş anlamlılarının ya da zıt anlamlılarının kullanılması, dile dayalı şakalar yapılması, onların anlamlandırabilmelerini daha da güçleştirebilir.
Yorumlar
- 0 Yorum