Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #351810

İnkontinas aşağıdakilerden hangisidir?


İdrarın vücuttan atılımını kontrol edememedir.

 

Çocuklarda idrarı kontrol edebilecek dönemde olmasına rağmen altına idrar kaçırma olayıdır.

 

Mikroorganizmaların neden olduğu üriner sistem enfeksiyonlarıdır.

 

İdrarın mesanede (idrar torbası) birikmesi dışarı atılamaması ile ortaya çıkan bir durumdur.

Yeterli sıvı alımı yapılmadığında üriner sistemde ortaya çıkan ağrıdır.


Yanıt Açıklaması:
  • İdrar yapamama (üriner retansiyon): İdrarın mesanede (idrar torbası) birikmesi dışarı atılamaması ile ortaya çıkan bir durumdur. İlaçlara, enfeksiyona, psikolojik sorunlar vb. diğer pek çok soruna bağlı ortaya çıkabilir.
  • Enfeksiyon: Mikroorganizmaların neden olduğu üriner sistem enfeksiyonlarında giriş kapısı genellikle idrarın çıkış noktasıdır (üretral meatus). Başlıca nedeni perine bölgesinde uygun olmayan hijyenik alışkanlıklardır. Ayrıca idrarın akışının engellendiği durumlar da enfeksiyonların oluşmasına neden olabilirler.
  • İdrarını Tutamama (İnkontinans): İdrarın vücuttan atılımını kontrol edememedir. Dış sfinkterin idrar akışını durduramaması söz konusudur. Kasların tonusunu kaybetmesi, enfeksiyonlar, ilaçlar, psikolojik sorunlar vb. pek çok neden ile ortaya çıkabilir.
  • Enürezis: Çocuklarda idrarı kontrol edebilecek dönemde olmasına rağmen altına idrar kaçırma olayıdır. Bu sorunda çocuk ya hiç idrarını tutamamıştır (hastalıklar vb. sorunlar) ya da idrar tutmayı başardığı hâlde sonradan ortaya çıkmıştır (hastalıklar, enfeksiyonlar, psikolojik sorunlar).
Yorumlar
  • 0 Yorum