Temel Bakım ve Rehabilitasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #1245373

Engelli bireyle iletişim ve bu konuda bireyin çevresine verilecek bilgilendirme, bireyin engel türüne uygun olmalıdır. Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi, engelli bireylerle uygun iletişime örnektir?


Bedensel engelli bireye, fiziksel kısıtlılığı ile ilgili soru sorulmamalıdır.

Görme engelli bireylere dokunmadan önce sözlü olarak bilgi verilmeli ve izin istenmelidir.

İşitme engelli bireyle iletişim kurarken göz temasından kaçınılmalı, engellinin kendisini baskı altında hissetmemesi sağlanmalıdır.

Zihinsel engelli bireyler çoğunlukla kendi hallerine bırakılmalı, yalnız kalmalarına izin verilmelidir.

İşitme engelli bireyle, yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermeme adına, işaret dili haricinde bir iletişim kurulmamalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Bedensel engeli olan bireylerin özellikle fiziksel kısıtlılıkla ilgili, duygularını ifade etmelerine fırsat verilmelidir. Bireyin değerli olduğunu hissetmesi sağlanmalıdır. İşitme engelli bireylerde ise yüz yüze iletişim sağlanmalıdır. Konuşurken göz teması kurulmalıdır. Eğitimlerde yazılı eğitim materyalleri, resim ve modellerin kullanılması iletişimi arttıracaktır. İşitme engelli bireyler iletişimde dudak okurlar bu nedenle iletişim sırasında ağız açık olmalı maske varsa çıkarılmalıdır. İletişimde sorunlar yaşandığı durumlarda işaret dili tercümanından destek alınabilir. Görme engelli bireylere dokunmadan önce sözlü olarak bilgi verilmeli ve izin istenmelidir. Çünkü bireye, beklenmedik ve/veya izinsiz bir dokunuş bireyde strese neden olabilmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum