Temel Bakım ve Rehabilitasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #1301986

1. Aileye aspirayonu önlemek için dikkat edilecek hususlar anlatılmalıdır.

2. Ailenin solunum enfeksiyon belirtileri, cilt bakımı,solunum egzersizleri konularında da eğitime gereksinmesi olacaktır.

3. Aileye trakeotomi, aspirasyon ve ventilasyondaki hasta bakımınının öğretilmesi gerekir.

Bazı engelli bireylerde görülen solunumla ilgili sorunlar için hemşirenin aileye vermesi gereken eğitimlerle ilgili yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Bazı engelli bireylerde gastroözofageal reflü (mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması) ya da oral motor sorunlar nedeniyle tükürük, besin ve/veya mide içeriğinin akciğerlere kronik aspirasyonu nedeniyle pnömoniye ya da “kronik akciğer hastalığı” adı verilen akciğer hasarı görülebilir. Düzenli bir şekilde
öksürme ve derin nefes alma egzersizleri yaptırılmalı ve postural drenaj uygulanmalıdır. Aileye aspirayonu önlemek için dikkat edilecek hususlar anlatılmalıdır. Solunum sistemi kasları ya da toraksın etkilendiği durumlarda kronik solunum yetmezliği görülebilir. Bireye ventilasyon ve trakeotomi gerekebilir. Bu durumda hemşirenin aileye trakeotomi, aspirasyon ve ventilasyondaki hasta bakımını öğretmesi gerekir. Ayrıca, ailenin solunum enfeksiyon belirtileri, cilt bakımı, aspirasyonun nasıl yapılacağı, solunum egzersizleri, bol sıvı alması, ilaçlarını düzenli alması konularında da eğitime gereksinmesi olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum