Temel Bakım ve Rehabilitasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #1231963

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tramvatik beyin yaralanması geçiren hastaların yatakta rehabilite süreçleri hakkında yanlış bir bilgidir?


Hastanın iki saatte bir yatak içinde pozisyonu değiştirilmelidir.

Hastanın gün içinde sırt üstü, sağa doğru yan yatma, sola doğru yan yatma ve eğer sağlık durumu açısından sakıncası yok ise yüzükoyun pozisyonda yatırılması önemlidir.

Yatak yaralarını önlemek amacıyla havalı yatak kullanmak yanlıştır.

Pozisyonlama için yastık, minder ve yardımcı destekler kullanılabilir.

Hasta pozisyonlanırken kemik bölgelere bası gelmeyecek şekilde pozisyonlamak gereklidir.


Yanıt Açıklaması:

TBY’li hastalar uzun dönem yatakta rehabilite edildiklerinden dolayı yatak içi mobilite ve yatak aktiviteleri ve pozisyon değişimi büyük önem taşımaktadır. Yatak yaralarını önlemek amacıyla havalı yatak (veya uygun özellikte yataklar) kullanmak uygun olacaktır. Hastanın gün içinde sırt üstü, sağa doğru yan yatma, sola doğru yan yatma ve eğer sağlık durumu açısından sakıncası yok ise yüzükoyun pozisyonda yatırılması ve 2 saatte bir pozisyon değişiminin yapılması önemlidir. Oturabilen hastalarda tam
oturma veya yarı oturma pozisyonu da denenmelidir. Pozisyonlama için yastık, minder ve yardımcı destekler kullanılabilir. Yardımcı sağlık personelinin hastanın pozisyonlanabilmesi için kullanılabilecek uygun destek konusunda bilgili olması gerekir. Trakeostomisi olan hastalarda hastayı yüzükoyun pozisyonda yatırmak sıkıntılı olabilmektedir. Hasta pozisyonlanırken kemik bölgelere bası gelmeyecek şekilde pozisyonlamak ve renk değişimi (kızarıklık) söz konusu olduğunda o bölgelere bası gelmeyecek şekilde pozisyonlanması konusunda dikkatli olmak gerekir. Özellikle dirsekler, kürek kemikleri, kalçalar, ayak bilekleri, kuyruk sokumu ve topukların olduğu bölgelerin desteklenmesi ve mümkün olduğunca az ağırlık gelecek şekilde pozisyon verilmesi sağlanmalıdır. Doğru cevap C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum