Temel Fotoğrafçılık Deneme Sınavı Sorusu #824330

  1. Haraket odaklı objektifler
  2. Sabit odaklı objektifler
  3. Renkli objektifler
  4. Zoom objektifler
  5. Dijital objektifler

Yukarıdakilerden hangileri Objektif çeşitlerindendir?


I ve III

II ve IV

IV ve V

I, II ve IV

II, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Objektifler öncelikle yapısal özellikleine göre sabit odaklı ve değişken (zoom) odaklı objektifler olmak üzere ikiye ayrılır.

Sabit Odaklı Objektifler: Odak uzaklıkları değiştirilemeyen objektiflerdir. 24mm, 35 mm, 50mm, 85mm, 105mm objektifler sabit odaklı objektiflere örnektir. Bu objektiflerin en önemli özelliği keskin ve doygun görüntüler elde etmemizi daha mümkün kılmasıdır. İç yapılarındaki mercek sayısı az olduğu için objektiften giren ışık daha az kırılmaya uğrar böylelikle detaylı ve kaliteli görün­tüler elde edilebilir.
Zoom Objektifler: Odak uzaklıkları değiştiri­lebilen geniş bir aralıkta hareket ederek farklı açıları görüntülemeyi kolaylaştıran lenslerdir. Çektiğimiz görüntüye yaklaşmadan veya uzaklaşmadan fotoğ­raf çekmemize olanak tanır. 8-16mm, 12-24mm, 18-55mm, 35-70mm, 18-200mm objektifler odak uzaklığı aralıkları değiştirilebilen lenslerdir. Fo­toğrafçıya rahatlık ve kullanım kolaylığı sağlarken içindeki merceklerin çoklu yapısından dolayı gö­rüntü kalitesinde kayıplara sebep olabilir görüntü keskinliği ve doygunluğu sabit odaklı objektifler­deki gibi çok kaliteli sonuç vermeyebilir. Doğru cevap "B" şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum