Temel Fotoğrafçılık Deneme Sınavı Sorusu #824477

Aşağıdakilerden hangisi Kontrast etki veren filtreler arasında yer almaz?


Açık Sarı Filtre

Orta Sarı Filtre

Turuncu Filtre

Kırmızı Filtre

Yeşil Filtre


Yanıt Açıklaması:

Kontrast etki veren filtreler;
Fotoğraftaki açık renkteki alanları daha açık, koyu renk alanları ise daha koyu vurgulayarak kontrast etkisini yük­seltir. Sarı, turuncu ve kırmızı renkli filtreler bu gruba girmektedir.
1. Açık Sarı Filtre: Düzeltme filtreleri arasında yer alır. Çok tercih edilen bir filtre çeşidi değildir. Özellikle sabah erken ve akşam geç saatlerde, plaj ve kar manzaralarında, bulut ve gökyüzü fotoğraf­ları çekerken tercih edilmektedir.
2. Orta Sarı Filtre: Çok renkli konular ve çiçek fotoğrafları, bulutlu gökyüzü manzaraları, plaj ve karlı ortamların çekiminde kullanılır. Yeşil tonları­nı daha aydınlık ve parlak bir hâle getirirken, mavi rengin yoğunluğunu arttırmaktadır.
3. Koyu Sarı Filtre: Mavi rengin baskın şekilde ortaya çıkmasını sağlar. Kullanım alanları orta sarı ve açık sarı filtreler gibi plaj ve kar manzaraları, bu­lutlu gökyüzü ve manzara fotoğraflarıyla çiçek ve yeşillik fotoğraflarıdır (Gökgöz; 1980: 139).
4. Turuncu Filtre: Özellikle sisli puslu hava çe­kimlerinde görüş mesafesini arttırmak için, sarı ve mavi renk ağırlıklı çekimlerde ortaya çıkan kont­rastlıkları vurgulamak, manzara ve gökyüzü fotoğ­raflarında, portre fotoğraflarında oluşan cilt bozuk­luklarını gidermek ve sarı saç rengini canlandırmak için kullanılmaktadır. Mimari yapı çekimlerinde ise derinlik ve doku etkisi yaratır.
5. Kırmızı Filtre: Kontrast etkisi en güçlü olan filtredir. Sisli havada net manzara fotoğrafları elde etmek, bulutları ön plana çıkarmak, puslu fırtına­lı gökyüzü etkisi yaratmak, mavi ve yeşil renkleri daha siyah, kırmızı ve sarı renkleri daha açık tonda bırakmak için kullanılır. Fotoğrafımızda kreatif ve dramatik etki bırakmamızı sağlar. Doğru cevap "E" şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum