Temel Fotoğrafçılık Deneme Sınavı Sorusu #824360

Aşağıdakilerden hangisi objektiflerin sınıflandırılmasındaki sıralamada yer almaz?


Balık Gözü Objektifler

Geniş Açılı Objectify

Normal Açılı Objektifler

Dar Açılı Objektifler

Kedi Gözü Objektifler


Yanıt Açıklaması:

Objektifler genel olarak odak uzaklıklarına göre balık gözü, geniş açı, normal (standart odaklı), dar açılı (tele) ve süper tele objektifler olarak sınıflan­dırılır.

1. Balık Gözü Objektifler: Tüm objektif türleri içerisinde görüş açısı en geniş olan objektif çeşididir. Genellikle 6-16 mm odak uzaklığına ve 1800 görüş açısına sahiptir. Özellikle kreatif görüntüler elde et­mek için tercih edilir fakat kullanım alanları olduk­ça sınırlıdır. Görüntü çıktısında kaymalar ve dairesel görüntüye yakın yarım küre şeklinde efektler verir.
2. Geniş Açılı Objektifer: 9-35 mm aralığın­daki odak uzaklığına sahip bu objektifler insan gözünün gördüğünden çok daha geniş bir açıyı görebilirler. 40 mm den daha kısa odak uzaklığı­na sahiptirler. 15mm, 23mm, 28mm, 35mm odak uzaklığına sahip objektifler geniş açılı objektif ör­nekleridir. Görüntü üzerinde alan derinliğini art­tıran bir etki bırakır. Çok dar alanlarda daha ge­niş bir görüntü elde edebilmek amacıyla kullanılır özellikle manzara ve mimari fotoğraf çekimlerinde tercih sebebidir.
3. Normal Açılı Objektifler: 45-46 derecelik bakış açısıyla gören insan gözüne en yakın görüşü veren objektiflerdir. Bu nedenle normal, standart olarak adlandırılmışlardır. 40-50 mm odak aralı­ğında uzaklığa sahiptirler. Portre, manzara, doğa, sokak fotoğrafçılığı gibi çok geniş bir yelpazede kullanılabilirler.
4. Dar Açılı Objektifler: Tele objektif olarak da adlandırılırlar. Çekim yaptığımız konunun ya­nına yaklaşamayacak kadar uzak olduğumuzda ya da yaklaşmamızın sakıncalı olduğu durumlarda ko­nuyu yakınlaştırmak için kullanılırlar. Nesneleri ol­duğundan daha yakına getirerek büyük gösterir ve alanları birbirine yaklaştırırlar. Net alan derinlikleri kısa olan bu objektifler genel amaçlı çekimler için kullanılabildiği gibi özellikle portre çekimlerinde başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlar. Odak uzun­lukları 70mm ile 135mm arasındadır.
5. Süper Tele Objektifler: Dar açılı tele objek­tifler gibi çekim esnasında bize uzak olan konu ve nesneleri yakınlaştırmak için kullanılırlar. Özellikle vahşi doğa, haber ve spor karşılaşmalarını fotoğ­raflamak için kullanılır. Sınırlı bir alan derinliğine sahiptir ve konuyu içinde bulunduğu ortamdan büyüterek ayırır. 200mm ve üstü odak uzaklığına sahip objektifler süper tele objektif grubuna giren objektiflerdir. Bu tür objektiflerin netlik sistemleri çok hassas olduğu ve titremeyi engellemek için tri­pod ile kullanmakta fayda vardır. Doğru cevap "E" şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum