Temel Gerontoloji Deneme Sınavı Sorusu #1330316

I. Kelime olarak Yunanca’da demos “halk” ve graphein “yazmak” anlamına gelmektedir. Bu iki kelimenin birleşmesinden demografi kelimesi türetilmiştir
II. Graunt Avrupa’da nüfusbilimin kurucusu olarak tanınmıştır.
III. “Demografi” terimi ilk kez, 1855 yılında Fransa’da, Achille Guillard’ın yayınladığı “Beşeri istatistiğin öğeleri veya karşılaştırmalı demografi” adlı eserde kullanılmıştır.
Demografi ilk ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


I ve II.

Hiçbiri.

II ve III

I ve III.

Hepsi.


Yanıt Açıklaması:

Kelime olarak Yunanca’da demos “halk” ve graphein “yazmak” anlamına gelmektedir. Bu iki kelimenin birleşmesinden demografi kelimesi türetilmiştir (Danış, 2014a). Tarihte 1662’de İngiliz istatistikçi John Graunt “Ölüm Kayıtları Üzerine Doğal ve Siyasi Gözlemler” adlı eserinde, ölüm oranlarını kullanarak ilk kez nüfusla ilgili bir analiz yapmıştır. Bu alandaki çalışmaları ile Graunt Avrupa’da nüfusbilimin kurucusu olarak tanındı. Ancak “Demografi” terimi ilk kez, 1855 yılında Fransa’da, Achille Guillard’ın yayınladığı “Beşeri istatistiğin öğeleri veya karşılaştırmalı demografi” adlı eserde kullanılmıştır. Bu bilgiler ışığında yukarıda verilen tüm maddelerin doğru olduğu görülmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum