Temel Gerontoloji Deneme Sınavı Sorusu #1330610

I. 65 yaş üzeri nüfusun artması ve toplam nüfus içindeki oranının yükselmesi.
II. “Sosyal devlet” ilkesi.
III. Günümüzde, yaşlı nüfus giderek yaygınlaşan demokratik yönetimlerde seçmen olarak sayısal bir güç olması.
Yukarıda yaşlılara yönelik sosyal politikalara duyulan gereksinimin nedenlerinden bazıları ifade edilmiştir. Bu nedenler ve ilişkili oldukları alanlar hangi şıkta doğru verilmiştir?


I. demografik zemin, II. Siyasi-hukuki zemin, III. Demokratik seçimlerin yaygınlaşması.

I. aile yapısındaki dönüşüm, II. demografik, III. siyasi-hukuki zemin.

I. siyasi-hukuki zemin, II. demografik zemin, III. ekonomik zemin.

I. siyasi-hukuki zemin, II. demografik zemin, III. aile yapısındaki dönüşüm.

I. aile yapısındaki dönüşüm, II. demografik, III. ekonomik zemin.


Yanıt Açıklaması:

Tıp alanında koruma, teşhis ve tedavi yöntemlerinde kaydedilen aşamalar, gelişmiş ülkelerde ortalama yaşam süresinin sürekli çoğalmasında etkili olmuştur. Ortaya çıkan demografik dönüşümün en önemli etkisi ise 65 yaş üzeri nüfusun artması ve toplam nüfus içindeki oranının yükselmesi biçiminde ortaya çıkmıştır.
“Sosyal devlet” ilkesi; herkese, içinde yaşamakta olduğu toplumun olanaklarına uygun bir yaşam düzeyini sağlamakla kendini görevli bilen devlet anlayışını ifade eder. Devletler, vatandaşların sosyoekonomik durumlarını iyileştirmek, insan onuruna yaraşır bir hayat sürmelerini sağlamak ve sosyal güvenliklerini temin etmek hususlarında kendilerini yükümlü görmüşlerdir. Böylece “yaşlılar için devlet sorumluluğu” ve hayatın her alanında yaşlılara garantinin sağlanması söz konusu olmuştur. Sosyal hukuk devleti ilkesinin giderek yaygınlık kazanmış olmasında, yaşlılara yönelik sosyal politikalara önem kazandırmıştır. Günümüzde, yaşlı nüfus giderek yaygınlaşan demokratik yönetimlerde seçmen olarak hiç de küçümsenmeyecek sayısal bir güç haline gelmiştir. Bu durum, siyasal partilerin yaşlılara yönelik sosyal politikalara önem ve öncelik vermelerine yol açmıştır. Birçok siyasal parti, programlarında yaşlı kesimin korunmasını öngören politikalara yer vermiş ya da artık vermeye başlamıştır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum