Temel Gerontoloji Deneme Sınavı Sorusu #1330485

Aşağıdakilerden hangisi erkekte meydana gelen cinsel fonksiyon değişikliklerinden biridir?


Uterus fibröz dokuya dönüşerek küçülür.

Yaşlanmaya bağlı olarak lütenize edici hormon (LH) pikleri artar ancak LH pik sıklığı azalır ve LH Leyding hücrelerin yanıtı küntleşir.

Vulvovajinal atrofi gerçekleşir.

Ek olarak üretra ve mesanedeki değişimlere bağlı olarak idrar yaparken yanma ve tekrarlayan idrar yolları enfeksiyon riski artar.

Endometriyal bezler azalır, tuba uterin kanalının duvarı incelir ve kanal daralır.


Yanıt Açıklaması:

Erkeklerde yaşlanmaya bağlı olarak lütenize edici hormon (LH) pikleri artar ancak LH pik sıklığı azalır ve LH dalgalanmalarına (pulsasyonlarna) testislerde testosteron hormonunu üreten Leyding hücrelerin yanıtı küntleşir. 50 yaşından sonra kan testosteron, dehidroepiandrosteron (DHEA), androstenedione düzeyi ve testosteron/östrojen oranı azalır. A şıkkı rahimin fibröz dokuya dönüşerek küçülmesiyle, C şıkkı Kadınlarda menapoz sonrasında dış genital organlarından küçük/büyük dudakları (labia majora/minora), klitoris, vajina girişi, vajina, üretra ve mesane meydana gelen değişimlerin gerçekleşmesinden bahsetmektedir. E şıkkı ise kadınlarda endometriyal bezler azalması, tuba uterin kanalının duvarı incelmesi ve kanal daralması, yumurtalıklar (overler) küçülmesi ve düzensiz bir şekil alması ve serviks küçülmesiyle seyreden süreçle ilgilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum