Temel Gerontoloji Deneme Sınavı Sorusu #1214907

1. Meme kanseri için 40 yaşın üzerinde kadınların yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir.

2. Kalın barsak kanseri için; eğer bir risk faktörü yoksa 40 yaşından itibaren yılda bir dışkıda gizli kan testi önerilmektedir.

3.  Prostat kanseri için 40 yaşından itibaren yılda bir rektal tuşe denilen parmakla makat muayenesi önerilmektedir.

Yukarıda kanserde erken teşhis için yapılan taramalarla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Kanserlerde erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis edildiğinde hayatta kalma oranı artmaktadır. Erken teşhis için taramalar önemlidir. Meme kanseri için 40 yaşın üzerinde kadınların yılda bir mamografi çektirmesi, yılda bir klinik muayene yaptırması ve ayda bir kendi kendine meme muayenesi yaptırması önerilmektedir. Rahim ağzı kanseri için beş yılda bir pap-smear testi yaptırması önemlidir. Kalın barsak kanseri için; eğer bir risk faktörü yoksa 50 yaşından itibaren yılda bir dışkıda gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi taraması önerilir. Prostat kanseri, erken teşhis ile tamama yakın tedavi şansı olan bir kanserdir. 50 yaşından itibaren yılda bir rektal tuşe denilen parmakla makat muayenesi ve PSA testinin yapılması önerilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum