Temel İdare Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #979541

I. İdare hukuku yeni bir hukuk dalıdır.

II. İdare hukuku dağınık bir hukuk dalıdır.

III. İdare hukuku içtihada dayalı bir hukuk dalıdır.

IV. İdare hukuku bağımsız bir hukuk dalıdır.

Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri idare hukukunun özelliklerindendir?


I, II, III

I, III, IV

I ve II

III ve IV

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

İdare hukukunun özelliklerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz. 

1. İdare hukuku yeni bir hukuk dalıdır. Fransa’da 1872 tarihinden sonra, bizde de 1927’den sonra gelişmeye başlamıştır. Oysa diğer hukuk dalları çok eski tarihlerden beri bilinmektedir.

2. İdare hukuku dağınık bir hukuk dalıdır: İdare hukukunu ilgilendiren pozitif düzenlemeler, başı sonu belli bir kanun külliyatı ha^line getirilmemiştir. C¸ok sayıda kanun idare hukukunun konusunu oluşturmaktadır. Başka bir ifadeyle, diğer hukuk dalları gibi tedvin edilmiş değildir. Ceza kanunu, ticaret kanunu, medeni kanun gibi bir idare kanunu bulunmamaktadır.

3. İdare hukuku içtihada dayalı bir hukuk dalıdır. İdare hukukunun temel kuralları, yasama organınca çıkarılan kanunlarla değil, idari yargının içtihatları ile ortaya konulmuştur. İçtihatla oluşan bu ilkelerden bazıları zamanla kanunlara aktarılmıştır. Ancak bugün dahi idare hukukuna ilişkin tüm kuralların kanunlarda yer aldığı söylenemez. Bu yüzden içtihada dayalı olma özelliği devam etmektedir.

4. İdare hukuku bağımsız bir hukuk dalıdır: İdare hukukunun, özel hukukta bulunmayan, kendine özgü kavramları ve kuralları bulunmaktadır. O¨rneğin idarenin tek taraflı işlem yapabilmesi, kamulaştırma, kamu gücü ayrıcalıkları, hukuka uygunluk karinesi gibi kavram ve ilkeler özel hukukta bulunmamaktadır. Sözleşme ve sorunluluk gibi özel hukukta da bulunan huşularda ise, kendine özgü kuralları bulunmaktadır.

5.İdare hukuku statüler hukukudur: İdare hukukunda önceden kurallarla belirlenmiş, genel hukuki durumlar yani statüler (vatandaşlık statüsü, öğrencilik statüsü, memurluk statüsü, emeklilik statüsü...vs) bulunmaktadır. İdare hukukunda hukuki ilişkiler, bu statülerin verdiği hak ve yetkileri kullanarak belirlenir (O¨ZAY, Günışığında, s.322-323.). İdare hukuku kuralları, bir yandan bu statüleri oluşturmakta, statülerin bahşettiği hakları

ve yüklediği yükümlülükleri belirlenmekte; diğer yandan da statülere girme ve çıkmanın şartlarını düzenlemektedir.

6 . İdare hukukunda idarenin işlemleri tek yanlıdır. İdare hukukunda idarenin, tek taraflı olarak, yani muhatabının iradesine başvurmadan işlemler yapabileceği kabul edilmektedir. Oysa özel hukukta hukuki işlemler kurak olarak iki taraflı olup tarafların iradelerinin uyuşması ile hukuki netice doğurur. O¨rneğin bir kamu hizmeti için gerekli olan özel hukuk kişisinin taşınmazına idare, “kamulaştırma” denilen yöntemle tek taraflı olarak el koyabilme yetkisine sahiptir.

7. İdare hukukunda eşitsizlik hakimdir. O¨zel hukukta taraflar arasında eşitlik ilkesi geçerli iken, idare hukukunda, idarenin üstünlüğü ilkesi hakimdir. İdarenin kamu hizmeti sunması ve kamu yararını gerçekleştirme görevi bulunması nedeniyle, bir takım üstün yetkilerle donatılmıştır. Buna mukabil özel hukukta taraflar arasında eşitlik ilkesi geçerlidir.

8. İdare hukukundan doğan davalar İdari yargıda görülür. İdare hukuku alanında doğan uyuşmazlıklar kural olarak idari yargıda karara bağlanır. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum