Temel İdare Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #979562

Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetimin sakıncalarından biridir?


Merkezden yönetim, güçlü bir devlet yönetimi ve devlet yönetiminde birliği sağlar.

Hizmetlerin verimli yürütülmesi için gerekli uzman personel ve mali imka^nın sağlanmasına daha elverişlidir.

Hizmetlerin, daha akılcı ve planlı yürütülmesine imka^n sağlar.

Kamu görevlileri, yerel etki ve baskılardan kurtarılmış olur.

Bürokrasiyi (kırtasiyecilik) artırır.


Yanıt Açıklaması:

Merkezden yönetimin sakıncalarını da kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Bürokrasiyi (kırtasiyecilik) artırır. Kamuda karar alma sürecine bürokrasi, karar alma yetkisi olan kamu görevlilerine de bürokrat denilir. Merkezden yönetimde en üst emretme yetkisi merkezde olduğundan, taşradaki her karar için merkezin fikrinin sorulması, merkezin emir ve talimatının beklenmesi, karar alma sürecini gereğinden fazla uzatabilir.

2. Demokrasi ilkesine pek uygun değildir. Halkın karar alma süreçlerine katılması daha kısıtlıdır. Zira kararlar genellikle merkezde (başkentte) alındığından, taşradaki halkın kendilerini ilgilendiren konularda merkeze etki etmesi pek mümkün değildir.

3. Yerel ihtiyaçların önceliklerinin belirlenmesine elverişli değildir. Yerel düzeydeki ihtiyaçların önceliği, o yerde yaşayanlar tarafından daha iyi bilinir. Merkezdeki karar alacak kişilerin, yerel ihtiyaçların önceliğini belirlemesi daha zordur.

4. Kamu görevlileri, hizmetin gerekleri yerine, merkezin istekleri doğrultusunda hareket etme eğilimine girebilirler. Taşradaki memurlar, merkez tarafından atanıp onun emirleri ve talimatlarına göre hareket ettiklerinden, hizmetin gereğinden ziyade merkezin istekleri doğrultusunda hareket etme eğilimi içinde olabilirler.

5. Merkez yöneticileri, siyasi amaçlarla hareket edebilirler. Merkezdeki siyasi yöneticiler, siyasi ge- leceklerini garanti altına almak için (yeniden seçilebilmek için) ellerindeki yetkileri ve mali imka^nları siyasi amaçla (mesela seçim bölgesine daha fazla yatırım yapma gibi) kullanma eğilimi içine girebilir. Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum