Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #755188

Bir hastalığın tedavisi için ilaç seçerken, uygulanacak olan ilacın etkinliğini değiştirebilecek faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir. Farmakokinetik olayların yanı sıra, hastalar arasındaki bazı bireysel farklılıklar da ilacın etkisini değiştirebilir.

Hastalığa neden olan süreçler üzerinde bilimsel olarak açıklanabilen herhangi bir etkinliği olmayan bir maddenin, ilaç niyetiyle kullanan hastalarda gösterdiği iyileştirici etkiye ne ad verilir?


Yaş

Diyet

Uyunç

Plasebo

Tolerans


Yanıt Açıklaması:

Yaş: Pediyatrik (16 yaşından küçük) ve geriyatrik (65 yaşından büyük) hasta gruplarında ilaç farmakokinetiği ve ilaca karşı duyarlılık, önemli ölçüde değişkenlik gösterir.

Diyet: Kişinin beslenme alışkanlıkları ilaç etkisini değiştirebilir.

Uyunç: Hastanın hekim tarafından önerilen tedaviye uyma derecesi olarak tanımlanabilir.

Plasebo: Hastalığa neden olan süreçler üzerinde bilimsel olarak açıklanabilen herhangi bir etkinliği olmayan bir maddenin, ilaç niyetiyle kullanan hastalarda gösterdiği iyileştirici etkiye plasebo etki adı verilir.

Tolerans: İlacın uzun süre ara verilmeden kullanılması sonucu etkisinin azaldığı ve tedavinin başlangıcındaki etkiyi elde edebilmek için dozun giderek artırılması gerekliliğinin doğduğu duruma tolerans denir.

Yorumlar
  • 0 Yorum