Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #755184

Katı formdaki ilaç etkin maddelerinin sıvı içinde çözünmediği ancak ufak parçacıklar biçiminde dağıldığı farmasötik şekillerdir. Sıvı içerisinde dağılan katı partiküller zamanla dibe çöktüğü için, bu sıvı farmasötik kullanılmadan önce mutlaka çalkalanmalıdır. Bu sıvı farmasötik şekil aşağıdakilerden hangisidir?


Şurup

Posyon

Solüsyon

Emülsüyon

Süspansiyon


Yanıt Açıklaması:

Şurup: İçerisinde %60’dan fazla şeker bulunduran ve içilerek kullanılan sıvı farmasötik şekillerdir. Yüksek oranda şeker içerdiklerinden, içlerinde bakteri ve mantar üreyemez; bu nedenle uzun süre saklanabilirler.

Posyon: Şuruplara oranla daha az şeker içeren ve kaşıkla içilerek kullanılan sıvı farmasötik şekillerdir. Düşük oranda şeker bulundurmaları nedeniyle içlerinde bakteri ve mantar üreyebileceğinden, yalnızca 4-5 dozluk hazırlanırlar.

Solüsyon: İlaç etkin maddesinin su, bitkisel yağ veya diğer bir çözücüde eritilmesiyle hazırlanan farmasötik şekillerdir. Göze, kulağa ya da buruna haricen uygulamak üzere hazırlanan küçük hacimli solüsyonlara “damla”, enjeksiyon ile uygulanan ilaç solüsyonlarına ise “enjektabl solüsyon” adı verilir.

Emülsiyon: Sıvı formdaki ilaç etkin maddelerinin, bir diğer sıvı içinde ufak damlacıklar biçiminde dağıldığı farmasötik şekillerdir. Fazlar zamanla ayrıştığı için, süspansiyonlara benzer biçimde, emülsiyonların da kullanılmadan önce çalkalanmaları gerekir.

Süspansiyon: Katı formdaki ilaç etkin maddelerinin sıvı içinde çözünmediği ancak ufak parçacıklar biçiminde dağıldığı farmasötik şekillerdir. Sıvı içerisinde dağılan katı partiküller zamanla dibe çöktüğü için, süspansiyonlar kullanılmadan önce mutlaka çalkalanmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum