Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #755185

İlaçların organizmada “etki” gösterebilmeleri için vücuda çeşitli şekillerde “uygulanmaları” gerekir. İlaçlar, vücuda “lokal” ya da “sistemik” olmak üzere iki yolla uygulanabilirler. Lokal etki elde etmek amacıyla kullanılan ilaç uygulama yolları vardır. Genellikle alerji veya bakteriyoloji testleri ve lokal anestezi uygulamaları için kullanılan bu uygulamaya ne ad verilir?


Bukkal Uygulama

İntranazal Uygulama

Epidermal Uygulama

İntrakütan Uygulama

Lezyon İçine Uygulama


Yanıt Açıklaması:

Bukkal Uygulama: Ağız suyu, gargara, topikal pomat ve pastil gibi farmasötik ilaç şekillerinin ağız içine uygulanmasıdır. Ağız mukozasının ve diş etlerinin yüzeyel iltihaplarının ve enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan bir uygulama yoludur.

İntranazal Uygulama: İlacın burun mukozasına uygulamasıdır. Burun ve sinüs bölgesindeki enfektif ya da inflamatuar nitelikli hastalıkların lokal tedavisi için burun damlaları ya da burun spreyleri intranazal yolla uygulanırlar.

Epidermal Uygulama: İlaçların cildin üzerine doğrudan uygulanmasına epidermal ya da perkütan uygulama denir. Merhem, pat, krem, pudra, losyon gibi ilaç şekilleri, cilt yüzeyindeki sorunlu bölgeyi tedavi etmek üzere epidermal yol ile uygulanır.

İntrakütan Uygulama: İntrakütan uygulamada ilaç, cildin içine hacmi 0.1 ml’den fazla olmayacak şekilde enjekte edilir. Genellikle alerji veya bakteriyoloji testleri ve lokal anestezi uygulamaları için kullanılan bir uygulama yoludur.

Lezyon İçine Uygulama: İlacın doğrudan lezyon içine enjekte edilmesi şeklindeki uygulamadır. Lezyon içine uygulama, yüzeysel özellikte, itihaplı ya da tümöral lezyonların tedavisi için tercih edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum