Temel İlk Yardım Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1128609

 I. Kişinin hemen bilinci kontrol edilmeli; kişinin bilinci yoksa 112 acil servis arattırılmalıdır. II. Kişi sol yana dönük bir şekilde sert bir zemine yatırılmalıdır. III. Kişinin ağzında bir cisim var mı yok mu kontrol edildikten sonra kişiye baş ileri-çene geri pozisyonu verilmelidir. IV. Baş çene pozisyonu verdikten sonra bak-dinle-hisset yöntemi ile solunum en az 10 saniye değerlendirilmelidir.

Yukarıdakilerden hangilerinde, yaralı, hasta ya da ilkyardıma muhtaç bir kişi ile karşılaşıldığında yapılması gerekenler doğru verilmiştir? 


I, II

I, III

I, IV

I, II, III

I, II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

II ve III. maddelerde verilen bilgiler doğru değildir. Yaralı, hasta ya da ilkyardıma muhtaç bir kişi ile karşılaşıldığında ilk yapılması gereken uygulama olan güvenlik tedbirleri alındıktan sonra kişinin hemen bilinci kontrol edilmeli; kişinin bilinci yoksa yanınızdaki kişiye 112 acil servis arattırıldıktan sonra kişi sırtüstü sert bir zemine yatırılmalıdır. Sırtüstü yatan bir kişide en büyük tehlike hava yollarının dil kökü ile kapanmasıdır. Bu nedenle kişinin ağzında bir cisim var mı yok mu kontrol edildikten sonra kişiye baş geri-çene ileri pozisyonu  verilmelidir. Baş çene pozisyonu verdikten sonra bak dinle hisset yöntemi ile solunum en az 10 saniye değerlendirilmelidir. Doğru cevap C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum