Temel İlk Yardım Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1369482
I. 3-5 günlük iyileşme süresi
II. Dermis tabakanın kısmen yanması
III. Sinir uçlarının etkilenmesi
IV. Kemiğe kadar yanık oluşması
V. Bül oluşması
Yukarıdakilerden hangileri ikinci derece yanıklara yönelik belirtiler arasında yer alır?
III-IV-V |
II-III-V |
I-III-V |
I-II-III |
I-III-IV |
Yanıklar derinin tabakasına göre 3 kategoride incelenir.
-
Birinci derece yanık: Derinin sadece üst tabası etkilenmiştir. Etken uzun süreli ola- rak deriye zarar vermemiştir. Hasar epider- miste kalmıştır. Ağrılı bir yanık türüdür. Genelde güneş ışınları ve kısa süreli sıcak bir maddeye temas ha^linde oluşur. Deri kızarmıştır, gergin ve ağrılıdır. Hafif ödem oluşur. İz kalmadan kendiliğinden 3-5 gün içinde iyileşir.
-
İkinci derece yanık: Genelde aleve temas ya da haşlanma sonucu ortaya çıkar. Epi- dermis yani deri üst tabakasının tamamı, altındaki dermis tabakasının ise kısmen etkilendiği yanık çeşididir. Birinci dereceye göre etkenin süresi daha uzun olduğu için ortaya çıkar. C¸ok ağrılıdır çünkü sinir uç- ları ciddi anlamda etkilenmiştir. İyileşmesi zordur ve iyileşme sonrası iz kalabilir. İyi- leşme 3 hafta ile 4 aya kadar sürebilir. Deri kızarıktır ve çok ağrılıdır. Yanan bölgenin etrafında içi su dolu kesecikler (bül) oluş- muştur. Oluşan kabarcıklar kendiliğinden açılabilir ve içindeki sıvı dışarı sızabilir. Bu sıvı berrak ve temizdir. Kabarcıklar hiçbir şekilde patlatılmamalıdır.
• U¨çüncü derece yanık: Elektrik çarpma- sı, kimyasal madde ile temas, kaynamış su dökülmesi, alevle doğrudan temas, çok şiddetli sürtünmeler sonucu ortaya çıkan yanıklardır. Yanık derinin tüm tabakalarını etkiler. Hatta deri altı kas, damar, tendon, kemiklere kadar iner. Genelde siyah bir renk görünümünde ortaya çıkar. Bedenin % 20’sinde meydana gelen bu tür yanıklar kişiyi sıvı kaybına bağlı olarak dolaşım şo- kuna sokabilir. Bu tür yanıklarda sinir uç- ları da zarar gördüğünden ağrı hissedilmez. U¨çüncü derece yanıklar çok ciddi ve teh- likeli yanıklardır. Acil olarak tıbbi yardım gerektirir.
Yorumlar
- 0 Yorum