Temel İnsan Hakları Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1208010

Aşağıdakilerden hangisi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinde tanımlanan bireysel şikayetler mekanizması hakkında doğru bir bilgidir?  


İHAS’ın 25’inci maddesinin kapsadığı eski sistem zorunlu bir sitemdi ve günümüzde hala uygulanmamaktadır.

Yeni sistem sözleşmeye üye devletler için seçimlik bir statüye sahiptir.

İHAS’a göre “bireysel” bir şikayet ancak bir birey tarafından işleme sokulabilmektedir. 

İlgili makam önünde işlemler, ancak bütün iç hukuk yolları tüketildikten sonra başlatılabilmektedir.

Ayrıca sözleşmeler, en son iç yargı kararını takiben herhangi bir süre sınırı olmaksızın dilekçelerin her zaman işleme sokulmasını gerektirmektedir. 


Yanıt Açıklaması:

İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi (İHAS) ayrıca (34. madde/yeni) bireysel şikayetler için bir mekanizma getirmektedir. İHAS’ın 25’inci maddesinin kapsadığı eski sistem seçimlikti. Ancak bu sistem artık uygulanmamaktadır. Yeni sistem sözleşmeye üye devletler için zorunludur. İHAS’a göre “bireysel” bir şikayet bir grup birey tarafından ya da NGO tarafından da (KSHS’nde de aynı şekilde) işleme sokulabilmektedir. Doğal olarak, ihlal edildiği iddia edilen haklar, ilgili sözleşmelerin kapsamında yer almalıdır. İlgili makam önünde işlemler, ancak bütün iç hukuk yolları tüketildikten sonra başlatılabilmektedir. Ayrıca sözleşmeler, genelde en son iç yargı kararını takiben sınırlı bir zaman dilimi içerisinde dilekçenin işleme sokulmasını gerektirmektedir (örneğin, İHAS m. 35/1’de bu süre 6 ay).

Yorumlar
  • 0 Yorum