Temel İnsan Hakları Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1208082

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Adalet Divanı hakkında doğru bir bilgidir? 


UAD devletlerin taraf olduğu uyuşmazlıklar bakımından yetkili bir yargı yeridir.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 1925 yılında, BM’nin kurucu Antlaşması ile Örgütün, ikincil yargı organı olarak kurulmuştur.

Faaliyetlerini, kurucu antlaşmanın ayrılmaz bir parçasını oluşturan Birleşmiş Milletler Sözleşmesinden ve kendi içtüzüğü ile yerine getirir.

UAD, bireyler veya yönetim dışı kuruluşları yargılayan veya bunlar hakkında karar veren bir yargı organı ve bir insan hakları mahkemesidir.

Divanın kendisine sunulan uyuşmazlıklarla ilgili davalarda verdiği kararlar veya buna yetkili kurumlarca, kendisinden istenilen istişarî mütalaa talepleri nedeniyle açıkladığı görüşler, yürürlükteki hukuk kurallarının açıklanması niteliğinde kabul edilemez.


Yanıt Açıklaması:

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 1945 yılında, BM’nin kurucu Antlaşması ile Örgütün, başlıca yargı organı olarak kurulmuştur. Faaliyetlerini, kurucu antlaşmanın ayrılmaz bir parçasını oluşturan UAD’nın Statüsü ve kendi içtüzüğü ile yerine getirir. UAD devletlerin taraf olduğu uyuşmazlıklar bakımından yetkili bir yargı yeridir. UAD, bireyler veya yönetim dışı kuruluşları yargılayan veya bunlar hakkında karar veren bir yargı organı olmadığı gibi, bir insan hakları mahkemesi de değildir. Ancak, Divanın kendisine sunulan uyuşmazlıklarla ilgili davalarda verdiği kararlar veya buna yetkili kurumlarca, kendisinden istenilen istişarî mütalaa talepleri nedeniyle açıkladığı görüşler, yürürlükteki hukuk kurallarının açıklanması niteliğinde kabul edilebilir. Ayrıca, UAD, anlaşmaların tanımlanması, yorumlanması ve devletlerin zorunlu görevlerinin belirlenmesi konusunda katkıda bulunabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum