Temel İnsan Hakları Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1291198

Aşağıdakilerden hangisi bireysel başvuru usulleri hakkında yanlış bir bilgidir?


Bu süreç sayesinde bir birey kendi devletini uluslararası bir organ önünde
doğrudan sorumlu tutabilmektedir.

İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi bireysel şikâyetler için bir mekanizma getirmektedir.

İşlemler, ancak bütün iç hukuk yolları tüketildikten sonra başlatılabilmektedir.

Sözleşmeler, genelde en son iç yargı kararını takiben sınırlı bir zaman dilimi içerisinde dilekçenin işleme sokulmasını gerektirmektedir

Afrika İnsan Hakları Komisyonu  bireylerden şikâyetleri alabilmekte ve bağımsız bir ihlal söz konusu olduğunda harekete geçmektedir.


Yanıt Açıklaması:

İnsan haklarının temel ilkeleri arasında sayıldığı demokratik siyasi hürriyete dayanan rejimlerde, bireylere kendi haklarını korumak için bu süreci başlatma hakkını sağlamak
mantıklıdır. Bu süreç sayesinde bir birey kendi devletini uluslararası bir organ önünde
doğrudan sorumlu tutabilmektedir. Bazı uluslararası sözleşmeler, sözleşme hükümlerine
göre haklarının ihlal edildiğini hisseden bireye bundan sorumlu tuttuğu hükümetine karşı denetleme biriminde işlem başlatma fırsatı vermektedir. Fakat bu tür başvurular ancak ilgili devlet bireysel başvuru hakkını açıkça kabul etmişse yapılabilmektedir.
İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi (İHAS) ayrıca (34. madde/yeni) bireysel şikâyetler
için bir mekanizma getirmektedir. İHAS’ın 25’inci maddesinin kapsadığı eski sistem seçimlikti. Ancak bu sistem artık uygulanmamaktadır. Yeni sistem sözleşmeye üye devletler için zorunludur. İHAS’a göre “bireysel” bir şikâyet bir grup birey tarafından ya da NGO tarafından da (KSHS’nde de aynı şekilde) işleme sokulabilmektedir. Doğal olarak, ihlal edildiği iddia edilen haklar, ilgili sözleşmelerin kapsamında yer almalıdır. İlgili makam önünde işlemler, ancak bütün iç hukuk yolları tüketildikten sonra başlatılabilmektedir. Ayrıca sözleşmeler, genelde en son iç yargı kararını takiben sınırlı bir zaman dilimi içerisinde dilekçenin işleme sokulmasını gerektirmektedir (örneğin, İHAS m. 35/1’de bu süre 6 ay). AİHS (m. 44), dilekçelerin denetleme birimine (Amerika İnsan Hakları Komisyonu) hiçbir koşul olmadan çıkarılmasına izin vermekte, hiçbir devletin ayrı bir kabul işlemini gerektirmemektedir. İşlem, devletin onayından hemen sonra başlayabilmektedir. Afrika İnsan Hakları Komisyonu da bireylerden şikâyetleri alabilmekte ancak tek ve bağımsız bir ihlal söz konusu olduğunda harekete geçmemektedir. Doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum