Temel Klinik Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #976798

Fare yetiştiriciliği ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Erkek bulunmayan ortamlarda, dişi fareler anöstrus gösterme eğilimine girer. Böyle bir koloniye erkek bir farenin girmesi östrus döngülerini düzenler ve buna Bruce etkisi denir.

Eğer dişi bir fare başarılı bir çiftleşmeyi takip eden 24 saat içerisinde ikinci bir erkekle aynı kafese konulursa, daha önce döllenmiş olan yumurta uterus duvarına tutunamaz ve bu yüzden de gebelik şekillenmez ve buna Whitten etkisi denir. 

Dişi farelerde gözlenen Bruce ve Whitten etkileri, erkek farelerin idrarında bulunan feromonlar nedeniyle ortaya çıkar.

Çiftleşmenin gerçekleşip gerçekleşmediğinin anlaşılmasında çiftleşmeden 36-48 saat sonra vajinal tıkaç oluşumuna bakılır.

Fare yetiştiriciliğinde sadece monogami (bir erkek ve bir dişi) ve trios (bir erkek ile iki dişi) yoluyla yetiştirme yapılabilir.


Yanıt Açıklaması:

Erkek bulunmayan ortamlarda, dişi fareler anöstrus gösterme eğilimine girer. Böyle bir koloniye erkek bir farenin girmesi östrus döngülerini düzenler (Whitten etkisi). Eğer dişi bir fare başarılı bir çiftleşmeyi takip eden 24 saat içerisinde ikinci bir erkekle aynı kafese konulursa, daha önce döllenmiş olan yumurta uterus duvarına tutunamaz ve bu yüzden de gebelik şekillenmez (Bruce etkisi). Dişi farelerde gözlenen Bruce ve Whitten etkileri, erkek farelerin idrarında bulunan feromonlar nedeniyle ortaya çıkar. Çiftleşmenin gerçekleşip gerçekleşmediğinin anlaşılmasında çiftleşmeden 12-24 saat sonra vajinal tıkaç oluşumuna bakılır. Farelerde gebelik süresi 19-21 gündür ve yavrular tüysüz olarak doğarlar.

Fare yetiştiriciliğinde, monogami (bir erkek ve bir dişi) ve trios (bir erkek ile iki dişi) yoluyla yetiştirme yapılabilir. Poligami yetiştiriciliği (harem sistemi) yapıldığı durumlarda bir erkek ile 3-6 dişi bir arada barındırılır.

Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum