Temel Sağlık Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #38433

Sağlık tüm dünya ülkelerini ilgilendiren bir konudur ve bu konu ile ilgili olarak gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerdeki sağlık hizmetlerin kalkınması ve gelişimi için mutlaka destek olması gerekmektedir.Aşağıdakilerden hangi temel sağlık hizmetleri ilkesi yukarıda tanımlanan uluslararası dayanışma kavramı ile ilişkilidir?


Kişi fiziki, biyolojik ve sosyal çevresiyle bütündür. Çevresinden soyutlanamaz ve sağlığı ile ilgili alınacak her önlemde mutlaka çevre koşulları da göz önüne alınmalıdır.
Koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hizmetlerin birlikte ele alınması gerekmektedir.
Sağlık sorunları ülkeden ülkeye değişmekle birlikte sağlıklı olmak tüm ülkeleri ilgilendiren bir konudur.
Toplumsal koşullara uygun bir hizmet modeli oluşturulmalıdır. Model içerisinde kültürel uygunluktan maddi koşulların uygunluğuna kadar her şey planlanmış olmalıdır.
Halkın sağlık hizmetlerini benimsemesi ve gereken önemi vermesi hizmetlerin daha gelişmesini sağlar. Onun için hizmet planlanırken halkın da katılımı sağlanmalıdır.

Yanıt Açıklaması: Temel sağlık hizmetlerinin evrensellik ilkesi, sağlık sorunları ülkeden ülkeye değişmekle birlikte sağlıklı olmak tüm ülkeleri ilgilendiren bir konudur ve bu yüzden ülkelerarası işbirliği mutlaka yapılmalıdır şeklinde tanımlanmaktadır. Bu ilke soru kökünde tanımlanan uluslararası dayanışma kavramı ile yakından ilişkilidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum