Temel Sağlık Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #400030

I- Kişinin hastalığının klinik belirtileri henüz ortaya çıkmamıştır.
II- Kişiye acı ve sıkıntı vermeyen silik belirtilerin bulunduğu dönemdir.
III- Bir sağlık riskini ya da hastalığı, kişiye en az zarar verecek şekilde yeterince erken dönemde saptamak için yapılır.
IV- Bir sağlık riskini ya da hastalığı, kişiye zarar vermesini önleyecek şekilde saptamak için yapılan, vaka bulma ve sağlık taraması yaklaşımıdır.
Yukarıdakilerden hangisinde erken tanı uygulamaları ile ilgili bilgiler doğru olarak verilmiştir?


I ve II

I,II ve III

II ve III

III ve IV

I,II,III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Erken tanı, erken teşhis ve erken yakalama kavramları bazen birbiri yerine kullanılan terimlerdir. Erken yakalama, "Belli bir hastalığı, hastalık sürecinin başlangıcında hastalığın belirti ve bulgularını henüz ortaya çıkmadan önce saptamak amacı ile sağlıklı toplumun bütününü ya da risk altında olduğu kabul edilen bölümünü hedef alarak yürütülen her türlü sağlık hizmeti faaliyeti" olarak tanımlanabilir. Erken tanı; kişinin hastalığının klinik belirtilerinin ortaya çıkmadığı veya ona acı ve sıkıntı vermeyen silik belirtilerin bulunduğu dönemde (presemptomatik dönem) hastalığın tanısı demektir. Erken tanı uygulamaları, bir sağlık riskini ya da hastalığı, kişiye en az zarar verecek şekilde ya da zarar vermesini önleyecek şekilde, seyri esnasında yeterince erken dönemde saptamak için yapılan, vaka bulma ve sağlık taraması gibi tüm yaklaşımları kapsar. Tarama, “erken tanı” veya “sekonder korunma” ile eş anlamlı olarak kullanılır ve preklinik veya gizli hastalığı olan kişilerin araştırılmalarını kapsar.

Yorumlar
  • 0 Yorum