Temel Sağlık Ve Hastalık Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1407341

  • Hastalık deride kırmızı noktalar şeklinde döküntülerle karakterize bir hastalık tablosu oluşturur. Hastalık yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın herkeste görülebilir.
  • Dünyada yaygın bir hastalıktır. Bulaşma solunum yoluyla olduğu gibi kontamine gıdalarla da olabilir.
  • Ateş, hâlsizlik, baş ve boğaz ağrısı, kusma titreme, mukoza ve deride döküntüler görülür.
  • Etken penisiline duyarlı olduğu için tercih edilir. Başlangıçta kas içine uygulanmalı daha sonra ağız yoluyla devam edilmelidir.
  • Korunmada etkili bir aşısı yoktur.

Yukarıda özellikleri verilen hastalık aşağıdakilerden hangisidir?


Kızıl

Kızamık

Suçiçeği

Difteri

Boğmaca


Yanıt Açıklaması:

Kızıl: A grubu beta hemolitik streptokokların toksinlerinin neden olduğu bakteriyel bir hastalıktır. Hastalık deride kırmızı noktalar şeklinde döküntülerle karakterize bir hastalık tablosu oluşturur. Hastalık yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın herkeste görülebilir. Dünyada yaygın bir hastalıktır. Bulaşma solunum yoluyla olduğu gibi kontamine gıdalarla da olabilir. Kuluçka dönemi 1-7 gündür. Ateş, hâlsizlik, baş ve boğaz ağrısı, kusma titreme, mukoza ve deride döküntüler görülür. Döküntüler, etkenin ilk yerleştiği yer olan bademcik, yutak, dil ve damak mukozasında görülür. 1-2 gün sonra deride elle muayenede belirgin olarak hissedilen döküntüler gözlenir. Boyundan başlar ve tüm vücuda yayılır. Döküntülerin başlamasından 1 hafta sonra bu döküntülerin olduğu bölgelerde deride soyulmalar başlar. Bu soyulmalar erken dönemde antibiyotik uygulanmayan hastalarda daha çok görülür. Deri soyulmaları vücutta başlar. Bu dönem en son ellerin ve ayakların soyulması ile biter. Bu süre ortalama 21-28 gün olduğu gibi şiddetli olgularda 8 hafta kadar sürebilir. Etken penisiline duyarlı olduğu için tercih edilir. Başlangıçta kas içine uygulanmalı daha sonra ağız yoluyla devam edilmelidir. Korunmada etkili bir aşısı yoktur.

Yorumlar
  • 0 Yorum