Temel Sağlık Ve Hastalık Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1196841

Aşağıdakilerden hangisi Temel Sağlık Hizmetleri sunumu ile ilgili oluşturulan görüşün temellerinden biri değildir? 


Sosyal Eşitlik 

Özsorumluluk

Sağlık Hizmetlerinin Boyutu

Uluslararası Dayanışma

Rehabilitasyon Hizmetleri


Yanıt Açıklaması:

Temel Sağlık Hizmetleri, sağlık hizmetleri sunumu ile ilgili görüş oluşturur. Bu görüşün temelleri şunlardır:
1. Sosyal Eşitlik: Sağlık, doğuştan kazanılmış temel insan hakkıdır. Sağlık hizmetleri
de bu hakkın sunulması için vardır. Bu nedenle sadece bunu satın alabileceklere değil, toplumdaki ırk, dil, din, cinsiyet, sosyal statü, kent-kırda yaşama vb. ayırım gözetmeden, istisnasız herkese eşit ve hakkaniyet ölçüleri içerisinde götürülmelidir. Herkese eşit hizmet götürülmesi gerekirken yaşlı, bebek-çocuk, kadın, hamile kadın, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan vb. gibi risk gruplarına ihtiyaçları daha fazla olacağı için biraz daha fazla sağlık hizmeti sunulmasına “sağlık hizmetlerinin hakkaniyet ile sunulması” denir.


2. Özsorumluluk: Herkes kendi sağlığının değerini ve önemini bilmelidir. Kendisinin ve çocuğunun sağlığından sorumlu olmalıdır. Bunun için kişilere etkin ve sürekli sağlık eğitimi verilmelidir. Aynı zamanda bu eğitim ve iletişim toplumun sağlık hizmetlerine katılımını da sağlayabilecektir.


3. Sağlık Hizmetlerinin Boyutu: Sağlık hizmetleri çok geniştir ve sadece sağlık hizmeti sunucuları ve sağlık sektörünce verilemez. Kamu ve özel tüm sektörlerin bireyin ve toplumun sağlığını olumlu ve olumsuz yönde etkileyen faaliyetleri mutlaka vardır. Bu nedenle tüm sektörler bu sorumluluk içerisinde hareket etmelidir. Örneğin, bir gıda fabrikası insanlar için gıda ürünleri imal ederken bu ürünler sağlıklı olmalı, atıkları da çevre ve insan sağlığına zarar vermemelidir. Yine belediyeler insanların yaşadığı her yere sağlıklı ve güvenilir içme-kullanma suyu sağlamalıdır. Bu su sağlıklı olmazsa insanlar ishal olurlar ve sağlık kurumları bu kişileri sadece tedavi edebilir. Oysa su sağlıklı ve güvenilir olursa insanlar ishal olmaz ve sağlık sektörü dışındaki bir kamu sektörü de böylece sağlık hizmeti sunmuş olur.

4. Uluslararası Dayanışma: Sağlık, tüm insanların ve dünyanın sorunudur. Örneğin bir ülkedeki hava kirliliği diğer ülkeleri de etkiler. Bir ülkedeki bulaşıcı hastalıklar hem komşu ülkelere hem de seyahat olanaklarının artması ile diğer uzak ülkelere hızla yayılabilir. Bunun için ülkeler sağlık hizmetlerinin sunumunda iş birliği yapmalı, özellikle gelişmiş ülkeler gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelere bu anlamda destek olmalıdırlar. 

Yorumlar
  • 0 Yorum