Temel Sağlık Ve Hastalık Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1398714

Talasemia'nın diğer adı aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?


Demir Eksikliği Anemisi

Megaloblastik Anemi

Hemolitik Anemi

Akdeniz Anemisi

Aplastik Anemi


Yanıt Açıklaması:

Anemi: Anemi, eritrositlerin içinde bulunan hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre normal değerlerin altında olması olarak tanımlanmaktadır. Akut kan kaybı, beslenme bozukluğu (demir, vit B12 ve B9 ’un yetersiz alınması), bağırsakları tutan paraziter hastalıklar nedenleridir. Aneminin genel belirtileri gözün sklerasında ve mukozalarda solukluk, çabuk yorulma, halsizlik, çarpıntı ve taşikardi, cilt renginde solukluk ve cansızlık, nefes darlığı ve üşüme hissidir.
Anemi çeşitleri;
a. Demir Eksikliği Anemisi (Hipokrom Mikrositer Anemi): Kanda demir miktarındaki düşmeye bağlı olarak gelişen anemidir. Mikroskobik muayenede eritrositler küçük (mikrositik) ve demir eksikliği nedeni ile orta kısımların renkleri soluk (hipokrom) gözükür.
b. Megaloblastik Anemi: Vit B12 ve folikasitin eksikliği sonucu ortaya çıkan anemidir. Adından anlaşılacağı üzere eritrositlerin boyutu normalden büyüktür. Vit B12 yetersizliği sonucu oluşan anemiye “pernisiyöz anemi” denir. Vit B12’nin sindirim sisteminden emilebilmesi için mideden salgılanan “intrensek faktör (IF)” ile birleşmesi gerekir. İleri yaşlarda midede atrofi (mide hücerelerinin geri dönüşümsüz bozulması) gelişince IF salınamaz, bu nedenle Vit B12 kana geçemez ve anemi gelişir.
c. Hemolitik Anemi: Eritrositlerin yaşam sürelerine göre erken bir şekilde parçalanması sonucu ortaya çıkar. Eritrositlere karşı antikor vardır. Dalak bu parçalanmada önemli bir rol oynar.
d. Aplastik Anemi: Kemik iliğinde eritrositin yapılamamasıdır.
e. Talasemia: Hemoglobin yapım bozukluğudur. Akdeniz anemisi de denir.

Cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum